Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Otázky obecné lingvistiky (KCD / 3RJAZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / 3RJAZ - Otázky obecné lingvistiky, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cílem přednášek je seznámit studenty se základními jazykovědnými pojmy, metodami zkoumání a obecnělingvistickým přístupem k dílčím disciplínám, s nimiž se budou setkávat ve svém dalším studiu i v budoucí učitelské praxi. Důraz je kladen na pojetí jazyka jako nástroje komunikace, a to se zvláštním zřetelem ke specifikům komunikace školské. Součástí disciplíny je také jazyková typologie a základní klasifikace jazyků dle vybraných kritérií.Témata přednášek:1. Jazykověda, její obsah, disciplíny, místo v soustavě společenských věd.2. Teorie komunikace, specifika školské komunikace, charakteristika komunikace verbální a neverbální.3. Vznik a vývoj přirozených jazyků. Jazyky umělé, jejich současný stav a způsoby využití.4. Jazyková typologie. Jazykový typ češtiny dle základních charakteristických rysů.5. Základní klasifikace jazyků podle jednotlivých kritérií s reflexí současného stavu a předpokládaného vývoje.6. Přehled vývoje lingvistického myšlení od prvopočátků do současnosti.

Získané způsobilosti

Student bude vybaven schopností orientace v základních lingvistických přístupech a metodách lingvistického studia, získá přehled o dějinách lingvistiky a dovednost aplikovat poznatky při studiu odborné literatury a při řešení praktických úkolů, včetně aplikací pro současnou jazykovou situaci.Student se seznámí s teoretickými údaji týkajícími se typologie a klasifikace jazyků, ontogeneze a fylogeneze jazyka. Student posílí schopnost práce s odbornou literaturou.

Literatura

ČECHOVÁ, M. Čeština - řeč a jazyk. SPN, 2011. ISBN 978-80-7235-413-9.ČERNÝ, J. Dějiny lingvistiky. Olomouc : Votobia, 1996. ČERMÁK, F. Jazyk a jazykověda. Praha : Karolinum, 1997. ERHART, A. Základy jazykovědy. Praha: SPN, 1990. KARLÍK, P. - NEKULA, M. - PLESKALOVÁ, J. Encyklopedický slovník češtiny. Praha : Lidové noviny, 2002. LOTKO, E. Slovník lingvistických termínů pro filology. Olomouc: UP, 2003. ČERMÁK, F. Základy lingvistické metodologie: nástin hlavních principů na pozadí obecné teorie vědy. Praha: Karolinum, 1983. PALEK, B. Základy obecné jazykovědy. Praha : SPN, 1989. ČERNÝ, J., HOLEŠ, J. Kdo je kdo v dějinách české lingvistiky. Praha: Libri, 2008.

Požadavky

Disciplína je ukončena zápočtem, jehož udělení je podmíněno úspěšným splněním zápočtového testu v závěru semestru. Náplň testu tvoří soubor uzavřených otázek týkajících se témat přednášek. 100 - 51 bodů splnil 50 - 0 bodů nesplnil Individuální postup samostudiem je možný v odůvodněných případech (zvl. u mobilit Erasmus) na základě včasné domluvy s vyučujícím.

Garant

doc. PhDr. Diana Svobodová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Diana Svobodová, Ph.D.