Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Interpretace textů z LPM 1 (KCD / 3RLD1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / 3RLD1 - Interpretace textů z LPM 1, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Program seminářů1. Adaptace historické pověsti v autorských přístupech.2. Adaptace regionální pověsti v autorských přístupech.3. Adaptace biblických příběhů pro děti.4. Adaptace bajek.5. Lidová pohádka v klasické adaptaci. Přiblížení práce upravovatele.6. Lidová pohádka v autorské adaptaci.7. Možnosti autorského pojetí pohádkového žánru (komparace vybraných textů).Cílem seminářů jsou analýzy konkrétních děl literatury pro děti a mládež (viz přehled látky).

Získané způsobilosti

- schopnost analytického přístupu k textům literatury pro děti a mládež - schopnost využívat terminologii literární teorie k analýze uměleckých textů- znalost některých převypravovatelů a tvůrců, jejich přístupu k folklorním látkám, znalost stěžejních děl daných žánrů - schopnost komparace uměleckého přístupu tvůrců k daným žánrům- kompetence komunikační, interpersonální a interakční

Literatura

URBANOVÁ, S. Meadry a metamorfózy dětské literatury. Olomouc: Votobia, 2003. CHALOUPKA, O.; NEZKUSIL, V. Vybrané kapitoly z teorie dětské literatury I. Praha: Albatros, 1976. CHALOUPKA, O. - NEZKUSIL, V. Vybrané kapitoly z teorie dětské literatury 2. Praha: Albatros, 1976. URBANOVÁ, S. - ROSOVÁ, M. Žánry, osobnosti, díla. Ostrava: FF OU, 2005. ISBN 80-7368-046-7.SIROVÁTKA, O. Česká pohádka a pověst v lidové tradici a dětské literatuře. Brno: AV ČR, 1998. ŠMAHELOVÁ, H. Návraty a proměny. Literární adaptace lidových pohádek. Praha: Albatros, 1989. SIROVÁTKA, O. Současná česká literatura a folklór. Praha, 1985. NEZKUSIL, V. Studie z poetiky literatury pro mládež. Praha: Albatros, 1983. DOROVSKÝ, I. - ŘEŘICHOVÁ, V. Slovník autorů literatury pro děti a mládež. 1. zahraniční spisovatelé. Praha: Libri, 2007. ŠUBRTOVÁ, M. a kol. Slovník autorů literatury pro děti a mládež 2. Čeští spisovatelé.

Požadavky

Průběžná četba textů LPM a příprava k jejich analýze v semináři;prezentace (nebo seminární práce) k zadanému analytickému úkolu;četba zadané odborné literatury;samostudium.Bodové hodnocení1) seminární úkol (zahrnuje studium primární a sekundární literatury) 0 - 70 bodů2) aktivní účast na semináři 0 - 30 bodů100 - 60 bodů splnil 59 - 0 bodů nesplnil

Garant

Mgr. Olga Kubeczková, Ph.D.