Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Seminář k tvoření slov a lexikologii (KCD / 3RLTX)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / 3RLTX - Seminář k tvoření slov a lexikologii, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tematicky různorodý seminář doplňující povinný předmět tvoření slov a česká lexikologie. S výjimkou úvodního semináře, v němž je procvičováno členění slovního tvaru, je předmět zaměřený na výrazy cizího původu z různých hledisek a další současné jevy v české slovní zásobě.Témata seminářů:1. Členění slovního tvaru.2. Derivace a kompozice - současné trendy a přechodové jevy.3. Složeniny cizího původu a jejich formální adaptace, hybridní složeniny.4. Derivace - odvozování z hlediska frekvence formantů a slovotvorné adaptace přejatých slov.5. Jazyk internetu - slovní zásoba se zaměřením na užívání výrazů cizího původu.6. Neologismy a projevy slovní hry v jazyce SMS zpráv.

Získané způsobilosti

Student posílí znalost aktuálních vývojových tendencí v oblasti české slovotvorby a lexikologie vč. internacionalizace současné slovní zásoby, dovednost aktuálně vystoupit v semináři s příspěvkem vztahujícím se k probíranému tématu, dovednost pracovat s odbornou literaturou, zejména různými typy slovníkových příruček, jazykovědnými časopisy a sborníky.Student získá schopnost věcného a kritického přístupu k nově systémově i okazionálně se vyskytujícím jevům,schopnost slovotvorné a lexikální analýzy jazykových prostředků užívaných v různých typech komunikace.

Literatura

FILIPEC, J. - ČERMÁK, E. Česká lexikologie. Praha: Academia, 1985. HAUSER, P. Nauka o slovní zásobě. Praha: SPN, 1980. MARTINCOVÁ, O. Nová slova v češtině : slovník neologizmů 2. Praha: Academia, 2004. MARTINCOVÁ, O. Nová slova v češtině. Slovník neologizmů. Praha: Academia, 1998. DANEŠ, F. Český jazyk na přelomu tisíciletí. Praha: Academia, 1997. MARTINCOVÁ, O. Problematika neologismů v současné spisovné češtině. Praha: UK, 1983. GREPL, M. A KOL. Příruční mluvnice češtiny. Praha: Lidové noviny, 2000. HUBÁČEK, J. Tvoření slov v češtině. Ostrava: FF OU, 1996.

Požadavky

- aktivní účast v semináři;systémové sledování aktuálních jevů v české slovotvorbě a lexikologii;četba odborného tisku;příprava samostatného vystoupení v semináři a prezentace;příprava na diskusi k vybraným tématům;možná konzultace s vyučujícím.Individuální postup samostudiem je možný v odůvodněných případech (zvl. u mobilit Erasmus) na základě včasné domluvy s vyučujícím.

Garant

doc. PhDr. Diana Svobodová, Ph.D.