Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy literární teorie 1 (KCD / 3ROL1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / 3ROL1 - Základy literární teorie 1, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky literární teorie si kladou za cíl připravit posluchače na interpretaci básnických textů v literárněhistorických seminářích. Jejich náplní je opakování a rozšiřování základního poetologického názvosloví, teoretické i praktické zvládnutí všech výrazových prostředků, kterými je budován básnický text. Po absolvování přednášek a seminářů by měl být posluchač schopen samostatné práce s básnickým textem, měl by ovládat popis, analýzu a výklad textu, posléze také v základní rovině proniknout do interpretačních problémů, které vyvstávají před čtenářem uměleckého textu.1. Literární slovesnost, literatura a jiná umění, literatura umělecká a populární, literatura národní a světová2. Autor, autorské role, biografický kontext, čtenář a fiktivní adresát3. Literární dílo, titul, textová geneze díla, intertextovost4. Jazyk, jazyková invence, struktura básnického obrazu, obrazné konstrukce5. Verš a rytmus, rým a strofa, volný verš6. Interpretace básnického textu

Získané způsobilosti

Student získá znalost základů literární teorie, vývoje literárního procesu,znalost základních literárněvědných disciplín, znalost základních pojmů versologie, bude schopen aplikovat získané poznatky při četbě a interpretaci básnických textů, bude schopen analyzovat básnické dílo.Student bude rozvíjet ompetence kognitivní, komunikační.

Literatura

ČERVENKA, M. Slovník básnických knih. Praha: Československý spisovatel, 1990. ZEMAN, M. Teorie literatury. Praha: SPN, 1992. PETERKA, J. Teorie literatury pro učitele. Praha: UK, 2001. PETRŮ, E. Úvod do studia literární vědy. Olomouc: Rubicon, 2000. ČERVENKA, M. Dějiny českého volného verše. Brno: Host, 2001. ČERVENKA, M. Fikční světy lyriky. Praha - Litomyšl: Paseka, 2003. CULLER, J. Krátký úvod do literární teorie. Brno: Host, 2002. ČERVENKA, M. Pohledy zblízka: zvuk, význam, obraz. Praha: Torst, 2002. VLAŠÍN, Š. a kol. Slovník literární teorie. Praha: Československý spisovatel, 1984. WELLEK, R.; WARREN, A. Teorie literatury. Olomouc: Votobia, 1996. ČERVENKA, M. Z večerní školy versologie. Pardubice: Akcent, 1991. ČERVENKA, M. Z večerní školy versologie II. Praha: ÚČL, 1991.

Požadavky

- docházka do semináře; plnění průběžně zadávaných úkolů; studium doporučených materiálů;samostudium a možná konzultace s vyučujícím.Individuální postup samostudiem je možný v odůvodněných případech (zvl. u mobilit Erasmus) na základě včasné domluvy s vyučujícím.Bodové hodnocení:Aktivní účast na semináři: 20 bodůznalostní test: 80 bodů100 - 60 bodů splnil 59 - 0 nesplnil

Garant

Ing. Mgr. Radomil Novák, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Marcela Hrdličková