Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Jazyk a společnost (KCD / 3RPOL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / 3RPOL - Jazyk a společnost, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Program přednášek:1. Společenský charakter jazyka; od jazyka ke komunikaci; aktivní a pasivní bilingvismus (čeština a sousední slovanské jazyky).2. Sociolingvistika a psycholingvistika (aktuální výzkumy); funkce jazyka ve společnosti; jazyková situace na našem území (stratifikace českého národního jazyka).3. Aktuální trendy současné bohemistiky I. - jazyková problematika majority a minorit, bilingvnost a její projevy v konkrétních podmínkách, cizojazyčné vlivy.4. Aktuální trendy současné bohemistiky II. - genderová lingvistika, pohlaví a jazyk, věk a jazyk.5. Jazyk jako signál sociální skupiny (spisovnost nespisovnost), působení obecné češtiny a interdialektů ve společnosti; slang z hlediska sociolingvistického, kontakt kultur a jeho odraz v jazyce.6. Čeština a škola. Škola jako formotvorný společenský faktor z jazykového hlediska. Formování postojů k jazyku a perspektivy jazykové výchovy.7. Čeština a média. Jazykové vlivy médií na společnost a její generační spektrum.

Literatura

KARLÍK, P. - NEKULA, M. - PLESKALOVÁ, J. Encyklopedický slovník češtiny. Praha : Lidové noviny, 2002. KULDANOVÁ, P. - SVOBODOVÁ, J. Jazyková kultura dnešních dní. Ostrava: PdF OU, 2002. SVOBODOVÁ, J. Jazyková specifika školské komunikace a výuka mateřštiny. Ostrava: PdF OU, 2000. ČERNÝ, J. Úvod do studia jazyka. Olomouc : Rubico, 1998. HORÁLEK, J.. nejde jen o slova. Chomutov: Milenium Publishing, 2002. DANEŠ, F. A KOL. Český jazyk na přelomu tisíciletí. Praha: Academia, 1997. ČMEJRKOVÁ, S. A KOL. Čeština, jak ji znáte i neznáte. Praha: Academia, 1997. NEBESKÁ, I. Jazyk, norma, spisovnost. Praha: Karolinum, 1996. MARTINCOVÁ, O. A KOL. Jazykové sloupky. Praha: Academia, 1991. SVOBODOVÁ, J. - FRYDRYCHOVÁ, M. - HÖFLEROVÁ, E. Mluvená čeština ve veřejných projevech z pohledu žáků a studentů. Ostrava: PdF OU, 1998. BALHAR, J. aj. O češtině každodenní. Brno: Blok, 1984. CUŘÍN, F. Vývoj spisovné češtiny. Praha: SPN, 1985.

Požadavky

Pro udělení zápočtu student zpracuje samostatné pojednání na vybrané téma (č. 1 - č.7).Individuální postup samostudiem je možný v odůvodněných případech (zvl. u mobilit Erasmus) na základě včasné domluvy s vyučujícím.Bodové hodnocení:1. aktivní účast v semináři : 0- 20 bodů2. zpracování seminární práce: 0 - 80100 - 60 bodů splnil/započteno 59 - 0 bodů nesplnil/nezapočteno

Garant

prof. PhDr. Jana Svobodová, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Jana Svobodová, CSc.