Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kapitoly ze starší české literatury (KCD / 3RSTL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / 3RSTL - Kapitoly ze starší české literatury, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základem seminářů budou analýzy vybraných textů našich nejstarších literárních památek. Na nich bude možno dokumentovat základní znaky literatury starších epoch a ujasnit její odlišnosti od literatury novodobé. Studenti budou při práci na konkrétních textech uvědomováni o periodizaci starší české literatury (o principech a problémech periodizace). V neposlední řadě se soustředí na jazykovou různorodost starší české literatury. K bližšímu seznámení se nabízejí klíčová díla období středověku (tj. díla latinského středověku, z počátku české literatury, díla doby lucemburské, doby husitské).Semináře mají literárněhistorickou a literárněkritickou oporu v přednáškách.1) Kosmas: Kronika česká2) Legenda o sv. Kateřině3) Mastičkář, Tkadleček4) Hynek z Poděbrad: Májový sen, Frantova práva5) Friedrich Bridel: Co Bůh? Člověk?6) J. A. Komenský: Labyrint světa a ráj srdce

Získané způsobilosti

Student bude schopen literárněhistorické orientace ve vývoji nejstarších etap českého písemnictví, seznámí se se specifiky literární tvorby daného období, s nosnými žánry, autory a stěžejními díly, bude schopen hodnotit významná díla a vzájemně je srovnávat.

Literatura

PLCH, J. Antologie ze starší české literatury. Praha: SPN, 1987. LEHÁR, J. - STICH, A. Česká literatura I. Praha: Český spisovatel, 1997. KOLEKTIV AUTORŮ. Dějiny české literatury 1. Praha: NČAV, 1959. ČERNÝ, V. Studie ze starší světové literatury. Praha: Mladá fronta, 1969. TICHÁ, Z. Česká poezie 17. a 18. století. Praha: Academia, 1974. VAŠICA, J. České literární baroko. Brno: Atlantis, 1995. KOPECKÝ, M. Český humanismus. Praha: Melantrich, 1988. VAŠICA, J. Eseje a studie ze starší české literatury. Opava: Verbum, 2001. PETRŮ, E. Vzdálené hlasy. Olomouc: Votobia, 1996. PETRŮ, E. Zašifrovaná skutečnost. Ostrava: Profil, 1972.

Požadavky

docházka na semináře;zpracování seminární práce;četba titulů z nabídky;četba textů analyzovaných v semináři;samostudium;možnost konzultace s vyučujícím.Individuální postup samostudiem je možný v odůvodněných případech (zvl. u mobilit Erasmus) na základě včasné domluvy s vyučujícím.Bodové hodnocení:aktivní účast na semináři na základě průběžné četby a samostudia: 20 bodůzpracování seminární práce: 20zkouška: 60 bodůHodnocení: 91-100 bodů A81-90 B71-80 C61-70 D51-60 E0-50 F

Garant

doc. PhDr. Ivana Gejgušová, Ph.D.