Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Praktická stylistika (KCD / 3RSTY)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / 3RSTY - Praktická stylistika, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V seminářích studenti provádějí komplexní rozbor textu vybraného funkčního stylu. Součástí praktického výcviku je i vlastní tvorba slohových útvarů. Studentské práce jsou podrobeny analýze ve všech výrazových rovinách, je diskutováno o účinku případných modifikací.Cílem seminární výuky je prohloubit znalosti o současné stylistice v propojení na znalosti z ostatních lingvistických disciplín. Centrem činnosti je práce s texty psanými i mluvenými, různorodými funkcí, obsahem i formou.

Získané způsobilosti

Student získá znalosti o slohových postupech a útvarech, o funkčních stylech a jejich výrazových prostředcích, seznámí se s prostředky vertikálního a horizontálního členění textu.Student dále rozvine dovednost samostatně vytvářet konkrétní slohové útvary (s důrazem na odborný text),volit vhodné výrazové prostředky podle jejich funkce a ve vztahu ke konkrétní situaci, komplexně pracovat s odborným textem, student posílí kompetence komunikativní, sociální, občanské, k učení, k řešení problémů.

Literatura

DANEŠ, F. a kol. Kapitoly z praktické stylistiky. Praha, 1997. KŘÍSTEK, M. Stylistická cvičebnice. Brno, 1999. CHLOUPEK, J. - KREISLOVÁ, D. Stylistika pro učitele. Ostrava: PdF OU, 1997. ISBN 80-7042-119-3.ČECHOVÁ, M. a kol. Stylistika současné češtiny. Praha, 2003. HUBÁČEK, J. Cvičení ze stylistiky. Ostrava, 1989. ČMEJRKOVÁ, S. - DANEŠ, F. - SVĚTLÁ, J. Jak napsat odborný text. Praha, 1999. KLÍMOVÁ, K. - KESSELOVÁ, H. Texty ke korekturám: pro studenty učitelství českého jazyka na všech stupních škol. Brno, 2001.

Požadavky

. účast v seminářích. plnění průběžně zadávaných úkolů. studium odborné literatury. příprava na výstup v semináři. prezentace v semináři. individuální konzultace dle potřeb studenta (včetně možnosti e-mailového kontaktu s vyučující)Bodové hodnocení:Účast ve výuce: 0 - 20 bodůPrezentace v semináři: 0 - 20Výstupy v semináři: 0 - 60 Splnil: 60 - 100 bodů Nesplnil: 59 - 0 bodů

Garant

prof. PhDr. Jana Svobodová, CSc.