Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kapitoly z vývoje světové literatury (KCD / 3RSVL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / 3RSVL - Kapitoly z vývoje světové literatury, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Student získá znalost hlavních směrů vývoje světového písemnictví od starověku, antiky do současnosti,seznámí se s periodizací, nejvýznamnějšími osobnostmi a stěžejními díly, s proměnou klíčových žánrů v uvedeném období. Pozornost bude věnována analýze a interpretaci nosných děl světové literatury.Přednášky:1. Počátky světového písemnictví - od eposu o Gilgamešovi k stěžejním dílům řecké a římské literatury, středověká evropská literární tvorba.2. Humanismus, baroko a klasicismus ve světové literatuře, nejvýznamnější autoři a díla.3. Světová literatura 19. století, umělecké směry, autoři, díla.4. Aktuální společenské problémy v literatuře 20. století, obraz války, holocaustu.5. Nové tendence v literatuře druhé poloviny 20. století.6. Noví tvůrci v literatuře na počátku nového tisíciletí.7. Světová literatura čítankách a literární výchově na ZŠ.Semináře:Studenti v seminářích v návaznosti na přednášky rozšiřují své poznatky o vybraných titulech světové literatury. Studenti přibližují formou prezentací zvolená literární díla a jejich tvůrce, interpretují vybrané texty a hodnotí jejich význam pro vývoj světového písemnictví.

Získané způsobilosti

Student získá přehlednou znalost nejvýznamnějších směrů, osobností, stěžejních děl a klíčových žánrů světové literatury od doby antiky do současnosti. Student bude upevňovat schopnost využívat terminologii literární teorie, interpretovat umělecký text (včetně začlenění základní literárněvýchovné a didaktické interpretace), bude dále rozvíjet dovednost vypracovat seminární práci - analýzu uměleckého textu ze světové literatury.Student bude rozvíjet a posilovat komunikační, interpersonální, interkulturní a sociální kompetence.

Literatura

MILIČKA, K. Básníci velkých příběhů: světová literatura. Praha, 2002. MACURA, V. A KOL. Slovník světových literárních děl 1, 2. Praha: Odeon, 1988. Vodička, F. a kol. Svět literatury. Praha, 1992. JURÍČEK, J. A KOL. Encyklopédia spisovatelov světa. Bratislava: Obzor, 1987.

Požadavky

Docházka do výuky;průběžná četba k problematice přednášek a seminářů; četba beletristických titulů (5 děl); seminární práce - ananlýza vybraného literárního díla a prezentace v semináři, příprava ke znalostnímu testu, samostudium,možná konzultace a e-mailový kontakt s vyučujícímIndividuální postup samostudiem je možný v odůvodněných případech (zvl. u mobilit Erasmus) na základě včasné domluvy s vyučujícím.Bodové hodnocení:aktivní účast na semináři na základě průběžné četby a samostudia: 20 bodůzpracování seminární práce: 30znalostní test: 50 bodů100 - 60 bodů splnil 59 - 0 nesplnil

Garant

doc. PhDr. Ivana Gejgušová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Ivana Gejgušová, Ph.D.