Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Česká stylistika (KCD / 3RTYL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / 3RTYL - Česká stylistika, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Studenti jsou se seznámeni s výsledky myšlení o textech v prostředí dynamického vývoje české lingvistiky (stylistiky) posledního století. Výsledky - teorii o funkčních stylech a teorii komunikační lingvistiky posledních desetiletí - se učí chápat jako prostředek k pochopení textu a jeho fungování v aktuální psané, mluvené i elektronické komunikaci.V seminářích je kladen důraz na získání dovednosti posuzovat náležitým metajazykem texty různých stylových oblastí, texty s různými komunikačními záměry.Zvláštní místo má nácvik tvorby vlastního odborného textu.Témata přednášek:1. Úvod do předmětu, základní pojmy. Funkční styly (historie české stylistiky, odkaz PLK).2. Metoda komplexní analýzy mluvených a psaných textů.3.- 6. Výrazové prostředky a postupy stylů reálné komunikace (styl odborný, "hovorový", publicistický, administrativní, rétorický).7. Výrazové prostředky a postupy uměleckého stylu ("hra na komunikaci").8. Aktuální otázky české stylistiky.

Získané způsobilosti

Student získá- schopnost komplexně posoudit mluvený i psaný text podaný klasickým, nebo elektronickým médiem;- schopnost pochopit komplexnost posuzování textu jako výsledek kompetencí získaných jak v jazykových disciplínách i v oborech s lingvistikou v oblasti zkoumání jazyka a řeči spolupracujících;- schopnost chápat texty jako předpoklad, prostředí i výsledek činnosti, student bude schopen vztáhnout tento fakt k práci s dětmi školního věku.

Literatura

ČECHOVÁ, M. Čeština - řeč a jazyk. SPN, 2011. ISBN 978-80-7235-413-9.KARLÍK, P. - NEKULA, M. - PLESKALOVÁ, J. Encyklopedický slovník češtiny. Praha : Lidové noviny, 2002. ČECHOVÁ, M., KRČMOVÁ, M., MINÁŘOVÁ, E. Současná stylistika. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2008. CHLOUPEK, J., KREISLOVÁ, D. Stylistika pro učitele. Ostrava, 1996. ČMEJRKOVÁ, S.-DANEŠ, F.-SVĚTLÁ, J. Jak napsat odborný text. Voznice: Leda, 1999. KOŘENSKÝ, J. - HOFFMANNOVÁ, J. - JAKLOVÁ, A. - MÜLLEROVÁ, O. Komplexní analýza komunikačního procesu a textu. České Budějovice, 1987. MATHESIUS, V. Řeč a sloh. Praha, 1966. HOFFMANNOVÁ, J. Stylistika a .. : současná situace stylistiky. Praha: Trizonia, 1997.

Požadavky

Studium základní literatury a vybraných titulů literatury doporučené;aplikace poznatků na cvičných textech; schopnost komplexně posoudit mluvený i psaný text podaný klasickým, nebo elektronickým médiem;schopnost pracovat s elektronickými zdroji (včetně ČNK);dovednost stylizovat texty podle zadání;schopnost vztáhnout získané poznatky k práci s dětmi školního věku;využívat konzultace a emailový kontakt s vyučujícím.Individuální postup samostudiem je možný v odůvodněných případech (zvl. u mobilit Erasmus) na základě včasné domluvy s vyučujícím.Bodové hodnocení:1) aktivní účast ve výuce 0 - 10 bodů2) seminární práce 0 - 30 bodů3) zkouška 0 - 60 bodůV součtu je student hodnocen:100 - 90 bodů výborně 89 - 70 bodů velmi dobře 69 - 51 bodů dobře 50 - 0 bodů nevyhověl

Garant

doc. PhDr. Eva Höflerová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Eva Höflerová, Ph.D.