Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Interpretace textů z české literatury 2 (KCD / 3RVL2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / 3RVL2 - Interpretace textů z české literatury 2, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V semináři jsou analyzovány texty reprezentující vývoj poezie, prózy a dramatu v druhé polovině 19. století. Práce je založena na praktické aplikaci teoretických, metodologických a literárněhistorických znalostí, využívá a rozvíjí interpretační schopnosti studentů.Semináře1. Vývoj balady v české literatuře, interpretace a komparace vybraných balad K. J. Erbena, J. Nerudy, V. Hálka, J. Zeyera.2. Ženský svět v povídkové tvorbě B. Němcové, K. Světlé a T. Novákové.3. Parodie, napětí, fantazie a tajemno v literatuře druhé poloviny 19. století (Arbesova romaneta, Čechovy Výlety pana Broučka, mýty, báje v tvorbě J. Zeyera).4. Národ sobě - seznámení s vznikem Prozatímního a Národního divadla, dramatická tvorba druhé poloviny 19. století.5. Vývoj české literární kritiky (Havlíček, Sabina, Neruda, Krásnohorská, Šalda, Schauer).6. Česká literatura na pozadí evropské literární tvorby.

Získané způsobilosti

Student je schopen literárněhistorické orientace ve vývoji českého písemnictví druhé poloviny 19. století, je seznámen se specifiky literární tvorby daného období, s nosnými žánry, autory a stěžejními díly (s přihlédnutím k současné výuce literatury 19. stol. na ZŠ).Získá přehled o periodizaci literatury, společenském a kulturním kontextu dané doby. Student bude schopen využívat terminologii literární teorie, interpretovat umělecký text (včetně začlenění základní literárněvýchovné a didaktické interpretace), bude rozvíjet dovednost vypracovat seminární práci - analýzu uměleckého textu. Posílí kompetence komunikační, interpersonální, interkulturní a sociální.

Literatura

LEHÁR, J. - A. STICH, A. - JANÁČKOVÁ, J. - HOLÝ, J. Česká literatura od počátku k dnešku. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 1998. HAMAN, A. Česká literatura 19. století. České Budějovice: Jihočeská univerzita, 2002. POLÁK, J. Česká literatura 19. století. Praha: SPN, 1990. KOL. AUTORŮ. Dějiny české literatury II - literatura národního obrození. Praha: Československý spisovatel, 1960. POHORSKÝ, M. A KOL. Dějiny české literatury III. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1961. HAMAN,A. Trvání v proměně. Praha, 2007. VODIČKA, F. Cesty a cíle obrozenecké literatury. Praha: Československý spisovatel, 1958. JANÁČKOVÁ, J. Česká literatura 19. století. Praha: Scientia, 1994.

Požadavky

- docházka do seminářů;- průběžná četba studijní literatury k problematice jednotlivých seminářů;- samostudium;- příprava ke znalostnímu testu,možná konzultace a e-mailový kontakt s vyučujícím.Individuální postup samostudiem je možný v odůvodněných případech (zvl. u mobilit Erasmus) na základě včasné domluvy s vyučujícím.Bodové hodnocení:aktivní účast na semináři na základě průběžné četby a samostudia: 50 bodůznalostní test: 50 bodů100 - 60 bodů splnil/započteno 59 - 0 nesplnil/nezapočteno

Garant

doc. PhDr. Ivana Gejgušová, Ph.D.