Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Interpretace textů z české literatury 4 (KCD / 3RVL4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / 3RVL4 - Interpretace textů z české literatury 4, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Disciplína navazuje na přednášky a semináře Kapitoly z vývoje české literatury 4, snaží se prohloubit teoretické znalosti problematiky literatury 1. pol. 20. století prostřednictvím čtenářské recepce a interpretace vybraných prozaických děl tohoto období. Využívá poznatků z literární historie, teorie i kritiky a snaží se je aplikovat při interpretaci vybraných ukázek

Získané způsobilosti

Student získá potřebnou orientaci v literárním kontextu let 1890 až 1945, znalost nosných a klíčových uměleckých směrů, skupin a uměleckých programů, seznámí se s básnickou a dramatickou tvorbou daného období, osvojí si poetiku stěžejních autorů, získá čtenářskou zkušenost s tvorbou dané doby.Dále posílí dovednost psát seminární práci na zadané téma, schopnost využívat terminologie literární teorie,schopnost analýzy a interpretace básnického textu z daného období (s přihlédnutím ke školní četbě určené žákům ZŠ).Student bude dále rozvíjet interpretační, komunikační a interakční kompetence.

Literatura

KOL. AUTORŮ. Česká literatura na předělu století. Jinočany: H+H, 2001. LEHÁR, J. - STICH, A. - JANÁČKOVÁ, J. - HOLÝ, J. Česká literatura od počátků k dnešku. Praha: Nakladatelství Lidových novin, 1998. ZEMAN, M. A KOL. Rozumět literatuře 1. Interpretace základních děl české literatury. Praha: SPN, 1989. JEŘÁBEK, D. Česká literatura od konce národního obrození do roku 1918. Brno: MU, 1999. MISTRÍK, J. O práci s literárnym textom. Sborník Interpretácia čítankového textu. Bratislava, 1973. MOLDANOVÁ, D. Studie o české próze na přelomu století. Ústí nad Labem: PdF UJEP, 1993. BÍLEK, P. A. Hledání jazyka interpretace. Brno: Host, 2003. PECHAR, J. Interpretace a aluze literárního díla. Praha: Filosofia, 2002.

Požadavky

Aktivní účast v semináři a příprava na seminář (četba, interpretace určených textů).Individuální postup samostudiem je možný v odůvodněných případech (zvl. u mobilit Erasmus) na základě včasné domluvy s vyučujícím.Bodové hodnocení:Aktivní účast na semináři: 50 bodůpísemná příprava na seminář (analýza a interpretace zadaného textu): 50 bodů100 - 60 bodů splnil/započteno 59 - 0 nesplnil/nezapočteno

Garant

Ing. Mgr. Radomil Novák, Ph.D.