Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Interpretace textů z české literatury 5 (KCD / 3RVL5)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / 3RVL5 - Interpretace textů z české literatury 5, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Disciplína navazuje na přednášky a semináře Kapitoly z vývoje české literatury 5, snaží se prohloubit teoretické znalosti problematiky literatury po roce 1945 prostřednictvím čtenářské recepce a interpretace vybraných básnických děl tohoto období. Využívá poznatků z literární historie, teorie i kritiky a snaží se je aplikovat při interpretaci vybraných ukázek.

Získané způsobilosti

Student získá znalost poetiky a tvorby stěžejních básníků a dramatiků působících po roce 1945. Student si dále rozšíří čtenářské zkušenosti četbou vybraných děl daného období.Student se bude orientovat v klíčových literárních dílech, směrech, skupinách, uměleckých programech v poezii a dramatu po roce 1945.Student dále rozvine a posílí dovednost psát seminární práci na zadané téma, schopnost využívat terminologii literární teorie, schopnost analýzy a interpretace básnického textu z daného období (s přihlédnutím ke školní četbě určené žákům ZŠ). Student dále posílí interpretační, komunikační a interakční kompetence.

Literatura

LEHÁR, J. - STICH, A. - JANÁČKOVÁ, J. - HOLÝ, J. Česká literatura od počátků k dnešku. Praha: Nakladatelství Lidových novin, 1998. KOŽMÍN, Z. - TRÁVNÍČEK, J. Česká poezie od 40. let do současnosti. Brno: MU, 1994. KOŽMÍN, Z. Interpretace básní. Brno: MU, 1997. TRÁVNÍČEK, J. (ed.). Pět na jednoho. Jinočany: H+H, 1995. TRÁVNÍČEK, J. Poezie poslední možnosti. Praha: Torst, 1996. OPELÍK, J. Jak číst poezii. Praha: ČS spisovatel, 1969. OPELÍK, J. Milované řemeslo. Praha: Torst, 2000. KOL. AUTORŮ. Obraz literatury 90. let 20. století. Praha: Academia, 2008. KOLEKTIV AUTORŮ. Slovník české prózy 1945-1994. Ostrava: Sfinga, 1994. KOŽMÍN, Z. Umění básně. Brno: K22a, 1990. KOL. AUTORŮ. V souřadnicích volnosti. Praha: Academia, 2008.

Požadavky

Aktivní účast v semináři a příprava na seminář (četba, interpretace zadanýcn textů).Individuální postup samostudiem je možný v odůvodněných případech (zvl. u mobilit Erasmus) na základě včasné domluvy s vyučujícím.Bodové hodnocení:Aktivní účast na semináři: 50 bodůvypracování písemné přípravy (analýza a interpretace zadaného textu): 50 bodů100 - 60 bodů splnil 59 - 0 nesplnil

Garant

Ing. Mgr. Radomil Novák, Ph.D.