Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Interpretace textů z české literatury 6 (KCD / 3RVL6)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / 3RVL6 - Interpretace textů z české literatury 6, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Disciplína navazuje na přednášky a semináře Kapitoly z vývoje české literatury 6, snaží se prohloubit teoretické znalosti problematiky literatury po roce 1945 prostřednictvím čtenářské recepce a interpretace vybraných prozaických děl tohoto období. Využívá poznatků z literární historie, teorie i kritiky a snaží se je aplikovat při interpretaci vybraných ukázek.Témata seminářů:1. Ivan Klíma2. Vladimír Páral3. Ludvík Vaculík4. Michal Viewegh5. Jáchym Topol

Získané způsobilosti

Student získá znalost poetiky a rysů tvorby nejvýznamnějších prozaiků od roku 1945 do současnosti, posílí znalost klíčových literárních děl, směrů, skupin, uměleckých programů dané etapy.Student dále rozvine dovednost psát seminární práci na zadané téma, schopnost využívat terminologii literární teorie, schopnost analýzy a interpretace prozaického textu z daného období (s přihlédnutím ke školní četbě určené žákům ZŠ).Student bude prohlubovat interpretační, komunikační a interakční kompetence.Znalost nosných děl stěžejních prozaiků tvořících po roce 1945. Rozšíření čtenářských zkušeností četbou vybraných děl.

Literatura

LEHÁR, J. - A. STICH, A. - JANÁČKOVÁ, J. - HOLÝ, J. Česká literatura od počátku k dnešku. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 1998. MACHALA, L. Literární bludiště. Bilance polistopadové prózy. Praha: Brána, 2001. MACHALA, L. Průvodce po nových jménech české poezie a prózy 1989-1995. Olomouc: Rubico, 1996. GALÍK, J. Česká literatura po roce l945 I. Olomouc: FF UP, 1985. GALÍK, J. Česká literatura po roce l945 II. Olomouc: FF UP, 1987. KOLEKTIV AUTORŮ. Český dekameron 1969-1992. Praha: Scientia, 1994. KOL. AUTORŮ. Slovník české prózy 1945-1994. Ostrava, 1994.

Požadavky

Aktivní účast v semináři a příprava na seminář (četba, interpretace zadaných textů).Individuální postup samostudiem je možný v odůvodněných případech (zvl. u mobilit Erasmus) na základě včasné domluvy s vyučujícím.Bodové hodnocení:Aktivní účast na semináři: 50 bodůpísemná příprava na seminář (analýza a interpretace zadaného textu): 50 bodů100 - 60 bodů splnil/započteno 59 - 0 nesplnil/nezapočteno

Garant

Ing. Mgr. Radomil Novák, Ph.D.