Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Interpretace textů ze star. č.literatury (KCD / 3RVLT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / 3RVLT - Interpretace textů ze star. č.literatury, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Staroslověnské památky, Proglas, Život Konstantinův a Život Metodějův, staroslověnské legendy o sv. Václavovi2) Od Dalimilovy kroniky k Hájkovi, interpretační vstupy3) Traktát v tvorba Husa a Štítného4) Cestopis v české renesanční literatuře5) Knížky lidového čtení, kramářské písně6) Pedagogická díla J. A. Komenského

Získané způsobilosti

Student posílí schopnost analyzovat vybrané nejstarší literární památky, na nichž bude dokumentovat základní znaky literatury starších epoch a ujasní si její odlišnosti od literatury novodobé. Student rozvíjí komunikační, interpretační a interkulturní kompetence.

Literatura

LEHÁR, J. - STICH, A. - JANÁČKOVÁ, J. - HOLÝ, J. Česká literatura od počátků k dnešku. Praha: Nakladatelství Lidových novin, 1998. TICHÁ, Z. Česká poezie 17. a 18. století. Praha: Academia, 1974. VAŠICA, J. České literární baroko. Praha, 1995. VAŠICA, J. Eseje a studie ze starší české literatury. Opava: Verbum, 2001. PLCH, J. Antologie ze starší české literatury. Praha: SPN, 1987. KOPECKÝ, M. Český humanismus. Praha: Melantrich, 1988. KOPECKÝ, M. Dějiny starší české literatury. Brno: Masarykova univerzita, 1991. ŠKARKA, A. Půl tisíciletí českého písemnictví. Praha: Odeon, 1986. PETRŮ, E. Vzdálené hlasy. Studie o starší české literatuře. Olomouc: Votobia, 1996. PETRŮ, E. Zrcadlo skutečnosti. Kniha o středověké, renesanční a barokní parodii. Praha: ISV, 2002.

Požadavky

1. referát na dané téma 2. povinnost aktivně se účastnit práce na seminářích (znát literární text zadaný na určitý seminář).Individuální postup samostudiem je možný v odůvodněných případech (zvl. u mobilit Erasmus) na základě včasné domluvy s vyučujícím.

Garant

Ing. Mgr. Radomil Novák, Ph.D.