Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Seminář k vývoji českého jazyka (KCD / 3RYCJ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / 3RYCJ - Seminář k vývoji českého jazyka, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Čtení cyrilských textů, čtení a překlad staročeských textů, etymologické rozbory, dějiny knihy apod. (náplň bude přizpůsobena zájmu studentů).

Získané způsobilosti

Student se seznámí s vývojem jazyka, bude se orientovat v periodizaci vývoje češtiny, získá schopnost číst a překládat vybrané staroslověnské a staročeské texty a sledovat v nich zásadní vývojové změny.Student získá teoretické znalosti a bude schopen je aplikovat při prácei s textem.Student bude rozvíjet zvláště komunikativní kompetence, kompetence k učení , k řešení problémů.

Literatura

MACHEK, V. Etymologický slovník jazyka českého. Praha: Academia, 1968. BĚLIČ, J. - KAMIŠ, A. - KUČERA, K. Malý staročeský slovník. Praha: SPN, 1978. ŠLOSAR, D. Otisky. Praha: Dokořán, 2006. ŠLOSAR, D. - VEČERKA, R. a kol. Spisovný jazyk v dějinách české společnosti. Brno: Host, 2009. HORÁLEK, J.-NĚMEC, I., aj. Dědictví řeči. Praha: Academia, 1986. ŠLOSAR, D. Jazyčník. Praha: Horizont, 1985. ŠLOSAR, D. Tisíciletá. Praha : Horizont, 1990. HAVRÁNEK, B. Vývoj spisovného jazyka českého. Praha: Sfinx, Československá jazykověda 3/II, 1. vyd., 1936.

Požadavky

Podmínkou udělení zápočtu je aktivní účast v semináři a vystoupení s referátem na libovolné téma vážící se k obsahu předmětu; plnění průběžně zadávaných úkolů do seminářů, průběžné studium odborné literatury. Individuální postup samostudiem je možný v odůvodněných případech (zvl. u mobilit Erasmus) na základě včasné domluvy s vyučujícím.Hodnocení studenta:- účast ve výuce (10 bodů)- samostatná práce s odbornými zdroji (20 bodů)- prezentace seminární práce - podle požadavků daných na začátku semestru (30-70 bodů)V součtu jsou studenti hodnoceni: 100- 51 bodů započteno 50 - 0 bodů nezapočteno

Garant

Mgr. Pavlína Kuldanová, Ph.D.