Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Starší č. literatura v his.souvislostech (KCD / 3SCHS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / 3SCHS - Starší č. literatura v his.souvislostech, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Od Velké Moravy k raně přemyslovským Čechám. Specifika velkomoravské kultury, staroslověnské písemnictví, nejvýznamnější staroslověnské texty vzniklé na Velké Moravě a v přemyslovských Čechách.2. Rozvoj českého státu v raném středověku. Latinské písemnictví, počátky česky psané literatury, literární památky z přelomu 13. a 14. století.3. Rozmach české kultury v době lucemburské, narůstání společenských rozporů a jejich odraz v literární tvorbě. Proměna tematiky děl, nové nosné žánry.4. Husitství a literární tvorba daného období.5. Český humanismus a jeho specifika, proměna společnosti v době vlády Jagellonců a po nástupu Habsburků.6. Společenské dopady třicetileté války a česká barokní literární tvorba (domácí i exilová).7. Starší česká literatura v čítankách a literární výchově na ZŠ.Základem seminářů budou analýzy vybraných textů. Na nich bude možno dokumentovat základní znaky literatury starších epoch a doložit její odlišnosti od literatury novodobé. Studenti budou při práci na konkrétních textech uvědomováni o periodizaci starší české literatury, soustředí se na jazykovou různorodost starší české literatury. K bližšímu seznámení se nabízejí klíčová díla jednotlivých období.1) Proglas, Život Konstantinův a Život Metodějův, Kosmas: Kronika česká2) Česky psané kroniky, Legenda o sv. Kateřině a Legenda o svatém Prokopu3. Mastičkář, Podkoní a žák, Desatero kázání božích4. Ukázky z tvorby J. Husa a P. Chelčického, duchovní písně, tzv. hádání5. Ukázky z tvorby J. Blahoslava, kronikářství, cestopis, zábavná próza6. Barokní katolická poezie, J. A. Komenský jako představitel exilu, Labyrint světa a ráj srdce a didaktické spisy

Získané způsobilosti

Student bude schopen literárněhistorické orientace ve vývoji nejstarších etap českého písemnictví, seznámí se se specifiky literární tvorby daného období, s nosnými žánry, autory a stěžejními díly, bude schopen hodnotit významná díla a vzájemně je srovnávat.

Literatura

PLCH, J. Antologie ze starší české literatury. Praha: SPN, 1987. LEHÁR, J. - STICH, A. Česká literatura I. Praha: Český spisovatel, 1997. KOLEKTIV AUTORŮ. Dějiny české literatury 1. Praha: NČAV, 1959. ČERNÝ, V. Studie ze starší světové literatury. Praha: Mladá fronta, 1969. TICHÁ, Z. Česká poezie 17. a 18. století. Praha: Academia, 1974. VAŠICA, J. České literární baroko. Brno: Atlantis, 1995. KOPECKÝ, M. Český humanismus. Praha: Melantrich, 1988. VAŠICA, J. Eseje a studie ze starší české literatury. Opava: Verbum, 2001. PETRŮ, E. Vzdálené hlasy. Olomouc: Votobia, 1996. PETRŮ, E. Zašifrovaná skutečnost. Ostrava: Profil, 1972.

Požadavky

Dodocházka do výuky, aktivita v semináři;zpracování seminární práce;četba titulů z nabídky;četba textů analyzovaných v semináři;samostudium;možnost konzultace s vyučujícím.Individuální postup samostudiem je možný v odůvodněných případech (zvl. u mobilit Erasmus) na základě včasné domluvy s vyučujícím.Bodové hodnocení:aktivní účast na semináři na základě průběžné četby a samostudia: 20 bodůzpracování seminární práce: 20zkouška/znalostní test: 60 bodů100 - 91 bodů výborně 90 - 81 velmi dobře 80- 61 dobře 60 - 0 nevyhověl

Garant

doc. PhDr. Ivana Gejgušová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Ivana Gejgušová, Ph.D.