Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mateřský jazyk 4 - syntax (KCD / 55AZ4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / 55AZ4 - Mateřský jazyk 4 - syntax, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednáška i seminář seznámí posluchače s analýzou výstavby textu jak z hlediska formálního, tak významového. Vymezí se stěžejní pojmy (věta, výpověď) a výpovědi se začlení do komunikační situace. V seminářích se pracuje s konkrétními texty, provádí se větněčlenská klasifikace jejich složek(s naznačením valenčně-intenčního přístupu). Při rozboru vět a souvětí se současně objasňují základní interpunkční pravidla.1. Pojetí skladby; termíny věta a výpověď, gramatický větný vzorec. Vlastnosti výpovědi, propoziční akt.2. Syntaktické vztahy - koordinační skupina, adordinační skupina. Syntaktický vztah dominace (shoda, řízenost, přimykání).3. Větné členy základové a nezákladové. Subjekt, bezpodmětné struktury.4. Predikát slovesný a slovesně-jmenný. Větné ekvivalenty. Objekt.5. Adverbiále. Doplněk.6. Atribut shodný a neshodný. Nepravidelnosti větných struktur (elipsa, parenteze, polovětné útvary).7. Souvětí parataktické a hypotaktické. Klasifikace vedlejších vět. Složité souvětí. Sémantická klasifikace souvětí.

Získané způsobilosti

Znalost základní odborné gramatické terminologie (morfologické i syntaktické) a schopnost jejího užívání. Znalost větných členů v rámci věty a odlišování vlastností výpovědi (hl. komunikačních funkcí). Znalost interpunkčního pravopisu a dovednost aplikovat syntaktické znalosti při zdůvodnění pravopisných jevů. Dovednost pohotové aplikace znalostí získaných v podmiňující disciplíně, tj. přesně rozlišovat slovní druhy a ve vztahu k nim větné členy. Dovednost aplikovat získané syntaktické znalosti v praxi a odlišit text syntakticky vhodný pro mladší školní věk od textů náročnějších.

Literatura

HUBÁČEK, J.- JANDOVÁ, E. - SVOBODOVÁ, J. Čeština pro učitele. Opava, 2002. HUBÁČEK, J. - JANDOVÁ, E. - SVOBODOVÁ, D. - SVOBODOVÁ, J. Čeština pro učitele. 2010. ISBN 978-80-86041-37-7.HLAVSA, Z. A KOL. Pravidla českého pravopisu. Praha, 1999. SVOBODOVÁ, J. Průvodce českou interpunkcí. Opava, 2003. SVOBODOVÁ, J. Průvodce českou interpunkcí. Opava, 2003. SVOBODOVÁ, J - METELKOVÁ SVOBODOVÁ R. Základy české syntaxe. Ostrava, 2006. GREPL, M. - KARLÍK, P. Skladba češtiny. Praha, 1998. SVOBODOVÁ, J. Česká interpunkční cvičení s klíčem. Ostrava: PdF OU, 2003. SVOBODOVÁ, J. Česká skladba pro studenty učitelství. Ostrava, 2001. Mluvnice češtiny 3. Skladba. Academia, Praha 1987. Academia, Praha, 1987. Pravidla českého pravopisu nejnovější vydání. Příruční mluvnice češtiny. Ed. P. Karlík, M. Nekula a Z. Rusínová. Praha, 1997. GREPL, M. - KARLÍK, P. Učte se s námi skladbě češtiny. Praha, 1992.

Požadavky

Disciplína je ukončena zkouškou, jež má podobu písemného testu. Náplň testu tvoří teoretické otázky a praktické úkoly vyplývající z jednotlivých témat, jež jsou součástí dané disciplíny. Bodové hodnocení:100-95% 100-91 bodů A 194-89% 90-81 bodů B 1,588-83% 80-71 bodů C 282-77% 70-61 bodů D 2,576-70% 60 -51 bodů E 369-0% 50 a méně bodů F 4Individuální postup samostudiem je možný v odůvodněných případech (zvl. u mobilit Erasmus) na základě včasné domluvy s vyučujícím. Student zpracuje samostatný úkol a písemně doloží, jak problematiku zvládl (popis vlastního postupu samostudiem).

Garant

doc. PhDr. Diana Svobodová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Diana Svobodová, Ph.D.