Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mateřský jazyk 5 - stylistika (KCD / 55AZ5)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / 55AZ5 - Mateřský jazyk 5 - stylistika, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:1. Stylistika - úvod, základní pojmy, vlastnosti textu, komunikační situace.2. Slohové postupy - popisný, vyprávěcí, informační, výkladový a úvahový.3. Metoda analýzy mluvených a psaných komunikátů.4. Funkční stylová oblast umělecká - prostředky a její útvary.5. Funkční stylová oblast hovorová - prostředky a její útvary.6. Funkční stylová oblast odborná a administrativní - prostředky a její útvary.7. Funkční stylová oblast publicistická - prostředky a její útvary.Program seminářů:Práce v seminářích je založena na analýze konkrétních komunikátů, pomocí nichž studenti hodnotí stylistické prostředky, které jsou typické pro jednotlivé funkční styly. Prostor je věnován také samostatné tvorbě mluvených a psaných komunikátů.

Získané způsobilosti

Student dokáže charakterizovat jednotlivé útvary českého jazyka a jejich výrazové prostředky. Bude znát soustavu funkčních stylů a jejich výrazových prostředků. Osvojí si stylistické prostředky textové a tematické výstavby textu (slohové postupy a jejich útvary) a bude rozlišovat horizontální a vertikální členění textu. Získané stylistické poznatky dokáže prakticky aplikovat při vytváření konkrétního slohového útvaru. Student tak získává kompetence komunikativní, sociální, občanské, k učení a k řešení problémů.

Literatura

ČECHOVÁ, M. Čeština - řeč a jazyk. Praha, 2000. ISBN 80-85866-57-9.KARLÍK, P. - NEKULA, M. - PLESKALOVÁ, J. Encyklopedický slovník češtiny. Praha : Lidové noviny, 2002. CHLOUPEK, J. - KREISLOVÁ, D. Stylistika pro učitele. Ostrava, 1997. ČECHOVÁ, M. a kol. Stylistika současné češtiny. Praha, 1997. ČMEJRKOVÁ, S. , DANEŠ, F. Jak napsat odborný text. Praha : Leda, 2002. KOŘENSKÝ, J. a kol. Komplexní analýza komunikačního procesu a textu. České Budějovice, 1999. HOFFMANNOVÁ, J. Stylistika a... praha, 1997.

Požadavky

Uzavření předmětu:Předmět je uzavřen zkouškou. Požadavky ke zkoušce:K ukončení disciplíny je nutná pravidelná a aktivní účast na seminářích (60 %) a vykonání ústní zkoušky, která se skládá ze dvou částí:" teoretická část - odpovědi na otázky, student prokáže znalost dané problematiky;" praktická část - v rámci stylistického rozboru bude prověřována znalost učiva i praktická schopnost samostatného tvoření slohových útvarů.Bodové hodnocení:Aktivní účast v seminářích: 0 - 20 bodůZkouška: 0 - 80 bodů100 - 90 bodů výborně89 - 70 bodů velmi dobře69 - 50 bodů dobřeméně než 49 nevyhovělKe splnění zápočtového testu má student k dispozici 2 pokusy (1 řádný + 1 opravný). Individuální postup samostudiem je možný v odůvodněných případech (zvl. u mobilit Erasmus) na základě včasné domluvy s vyučujícím. Student zpracuje samostatný úkol a písemně doloží, jak problematiku zvládl (popis vlastního postupu samostudiem).

Garant

doc. PhDr. Diana Svobodová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jana Davidová Glogarová, Ph.D.