Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika českého jazyka 1 (KCD / 55CJ1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / 55CJ1 - Didaktika českého jazyka 1, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Didaktika českého jazyka a slohu, její význam. Cíle, úkoly a principy výuky mateřského jazyka, vzdělávací obor Český jazyk a literatur v RVP ZV.2. Současné pojetí jazykového vyučování na 1. stupni ZŠ, jeho cíl a úkoly. Vyučovací metody v českém jazyce, úloha algoritmu, poučky a pravidla. Jazyková cvičení, jejich třídění. Vyučovací hodina českého jazyka a slohu, příprava učitele na výuku, organizace výuky.3. Problematika prověřování znalostí žáků, specifika prověřování v mluvnickém a pravopisném vyučování. Práce s chybou. Pravopis (lexikální, morfologický a syntaktický) a jeho problematika v rámci výuky českého jazyka na 1. stupni ZŠ.4. Didaktická problematiky učiva z tvarosloví (slovní druhy, nácvik algoritmů, osvojování jmenných kategorií, osvojování tvarů podstatných jmen, osvojování slovesných kategorií, osvojování slovesných tvarů) a učiva ze skladby (stavba věty jednoduché, stavba souvětí, věty podle postoje mluvčího, interpunkce).5. Učebnice mateřského jazyka, metodické příručky a doplňkové publikace, pomůcky pro výuku mateřštiny.6. Nejpoužívanější učebnice ČJ, nové požadavky na vytváření učebnic, naplnění požadavku komunikačního pojetí učebnic, propojení jednotlivých složek předmětu.7. Cesty rozvíjení čtenářských dovedností žáků 1. stupně ZŠ (práce s textem).

Získané způsobilosti

Studenti budou schopni posoudit vhodnost vyučovacích metod a forem práce ve výuce mateřštiny a to, zda jsou v souladu se současným pojetím výuky českého jazyka na 1. stupni základní školy. Dále se budou orientovat ve stávajícím platném školské kurikulu, tj. Rámcovém vzdělávacím programu pro základní vzdělávání - především v rámci vzdělávacího oboru Český jazyk a literatura tak, aby zvládli efektivně posoudit možnosti výuky komunikační, slohové a jazykové výchovy a příslušných kompetencí v rámci předmětu.

Literatura

BRABCOVÁ, R. Didaktika českého jazyka. Praha, 1990. SVOBODOVÁ, J. Didaktika českého jazyka s komunikačními prvky. Ostrava: PdF OU, 2003. ISBN 80-7042-301-3.METELKOVÁ SVOBODOVÁ, R. Moderní didaktika českého jazyka se zaměřením na jazykovou, komunikační a slohovou výchovu. Ostrava: Ostravská univerzita, 2008. ISBN 978-80-7368-553-9.PALENČÁROVÁ, J. - ŠEBESTA, K. Aktivní naslouchání při vyučování. Praha: Portál, 2006. ISBN 80-7367-101-8.METELKOVÁ SVOBODOVÁ, R. Čtenářská gramotnost z lingvodidaktického hlediska. Ostrava: Repronis, 2008. ISBN 978-80-7368-653-6.LIPTÁKOVÁ, Ľ. a kol. Integrovaná didaktika slovenského jazyka a literatúry pre primárne vzdelávanie. Prešov, 2011. ISBN 978-80-555-0462-9.KESSELOVÁ, J. - PALENČÁROVÁ, J. - SVOBODOVÁ, J. Jazyk a jazyková komunikace nově - prvky hry ve školní výuce mateřštiny. Ostrava: PdF OU, 2002. SVOBODOVÁ, J. Jazyková specifika školské komunikace a výuka mateřštiny. Ostrava: PdF OU, 2000. ISBN 80-7042-175-4.nullPALENČÁROVÁ, J. - KESSELOVÁ, J. - KUPCOVÁ, J. Učíme slovenčinu komunikačne a zážitkovo. Bratislava: SPN, 2003. ISBN 80-10-00328-X.

Požadavky

Aktivní účast na přednáškách, studium učebnic a pomůcek pro výuku mateřštiny, studium RVP ZV, samostudium zadané literatury, úspěšné napsání testu ověřujícího znalost metod a forem práce užívaných ve vyučovacím procesu v rámci výuky českého jazyka a literatury.Individuální postup samostudiem je možný v odůvodněných případech (zvl. u mobilit Erasmus) na základě včasné domluvy s vyučujícím.V závěru semestru je student povinen doložit svou znalost probírané problematiky úspěšným napsáním testu, přičemž má možnost jedné opravy. Maximální počet bodů, které student může získat, je 150 bodů. Za každý nedostatek je v 7 oddílech, z nichž se test skládá, odečteno 10 bodů. Minimální počet bodů nutných pro udělení zápočtu je 100. Podle počtu získaných bodů budou studenti hodnoceni následovně:150 - 100 bodů započteno90 - 0 bodů nezapočteno

Garant

doc. PhDr. Ivana Gejgušová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Ivana Gejgušová, Ph.D.doc. PhDr. Radana Metelková Svobodová, Ph.D.