Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika čtení a psaní 1 (KCD / 55PS1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / 55PS1 - Didaktika čtení a psaní 1, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Program výuky:1. Školní zralost a školní připravenost dítěte na vstup do povinného vzdělávání; požadavky současné školy a společnosti na počátku třetího tisíciletí.2. Proměna pojetí výuky čtení a psaní z historického hlediska: metody prvopočátečního čtení v historickém přehledu a jejich význam pro současnost; metody prvopočátečního psaní v historickém přehledu a jejich význam pro současné pojetí.3. Proměny výuky čtení a psaní v primárním vzdělávání; výuka čtení dnes a možnosti budování počáteční čtenářské gramotnosti.4. Čtenářská gramotnost v kontextu gramotnosti člověka 21. století - vymezení, teoretická východiska a mezinárodní výzkumy.5. Pojetí čtenářské gramotnosti v RVP ZV; vzdělávací obor Jazyk a jazyková komunikace, cíle výuky čtení a psaní - kompetence, očekávané výstupy.

Získané způsobilosti

Student zvládá diagnostikovat školní zralost a připravenost dítěte na vstup do povinného vzdělávání s ohledem na potřeby rozvíjení počáteční čtenářské gramotnosti a smysluplně pracuje s aktuálními didaktickými materiály. Orientuje se v problematice začlenění počáteční čtenářské gramotnosti a zvládá popsat proměny primárního vzdělávání po roce 1989 ve výuce počátečního čtení a psaní v historickém kontextu. Dokáže posoudit vhodnost didaktických materiálů určených pro rozvoj počáteční čtenářské gramotnosti a identifikovat rozdíly mezi výukou počátečního čtení v gramotnostním pojetí a tzv. tradičním pojetí.

Literatura

WILDOVÁ, R. Aktuální problémy didaktiky prvopočátečního čtení a psaní. Praha : Univerzita Karlova, 2002. ISBN 80-7290-103-6.ŠIMÍČKOVÁ, H. Aspekty prvopočátečního čtení, psaní a rozvoje logického myšlení ve světě bezprostředního okolí dítěte předškolního a raného školního věku. Ostrava : Ostravská univerzita, 2008. ISBN 978-80-7368-570-6.KŘIVÁNEK, Z., WILDOVÁ, R. Didaktika prvopočátečního čtení a psaní. Praha : PdF UK, 1998. ISBN 80-86039-55-2.SPILKOVÁ, V. Proměny primárního vzdělávání v ČR. Praha : Portál, 2005. ISBN 80-7178-942-9.

Požadavky

Aktivní účast na konané výuce (0 až 30 bodů), plnění průběžně zadávaných úkolů (0 až 10 bodů), vytvoření portfolia diagnostiky školní zralosti a připravenosti dítěte na vstup do povinného vzdělávání (stanovení aktivit a činností použitelných u zápisu do 1. ročníku ZŠ - 0 až 60 bodů).Hodnocení:100 - 51 bodů započteno50 - 0 bodů nezapočteno

Garant

doc. PhDr. Radana Metelková Svobodová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Radana Metelková Svobodová, Ph.D.