Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Jazykové vzdělávání v multikult. podm.2 (KCD / 55ULT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / 55ULT - Jazykové vzdělávání v multikult. podm.2, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:1. Jazyk jako společenský fenomén. Typologická klasifikace jazyků. Celková charakteristika češtiny jako jazykového typu.2. Interkulturní komunikace, současný stav interkulturního vzdělávání žáků-cizinců v českých ZŠ. Terminologická nejednost v souvislosti s oblastí odlišného sociokulturního prostředí. Legislativní rámec výchovy a vzdělávání žáků s odlišným mateřským jazykem v českých školách.3. Multikulturní společnost a multikulturní výchova v českém základním školství Multikulturně kompetentní pedagog (příprava na práci v sociokulturně heterogenní třídě).4. Čeština jako cizí jazyk, začleňování žáků-cizinců do základních škol v ČR podle platné legislativy, problémy jazykové, komunikační, sociokulturní. Multikulturní komunikace ve školním prostředí, její pravidla, možná nedorozumění a faktory ovlivňující vstup jinojazyčného žáka na českou školu.5. Školská komunikace s jinojazyčným žákem (spisovnost × nespisovnost). Specifika a struktura výukového dialogu jako východiska i cíle komunikace s cizincem.6. Jazykové roviny podle Společného evropského referenčního rámce - popis obtížných zvukových, morfologických, syntaktických, sémantických a pravopisných jevů v češtině. Specifika psané a mluvené formy jazyka.Náplň seminářů:1. Diverzifikace české společnosti na základě etnicity (aktuální stav), vývojové tendence.2. Čeština jako cizí jazyk a její výuka (výslovnost, slovní zásoba, mluvnice, řečové dovednosti). Výukové materiály a jejich charakteristika.3. Osobnost pedagoga v souvislosti s multikulturní komunikací. Postupy učitele vedoucí k začleňování žáků-cizinců do komunikačního prostředí v české ZŠ.3. Specifika zvukové roviny češtiny (na základě popisu SERR).4. Specifika morfologické roviny češtiny (na základě popisu SERR).5. Specifika syntaktické a sémantické roviny (na základě popisu SERR).6. Nejčastější strategie vzájemného porozumění mezi českým učitelem a jinojazyčným žákem, komunikační blokátory.7. Vliv interkulturních rozdílů mezi žáky-cizinci na edukační klima v české ZŠ.

Získané způsobilosti

znalosti:- základní pojmy multikulturní terminologie- kulturní a jazykové diference současné multikulturní společnosti- principy multikulturní výchovy v kontextu české základní školy- faktory ovlivňující vstup cizojazyčného žáka na českou školudovednosti: - znát a respektovat jazykové zvláštnosti různých etnik v konkrétním vícejazyčném prostředí- řešení klíčových problémů jazykové komunikace minorit s většinovou populací- tvorba studijního plánu pro jinojazyčné žáky - metodika výuky českého jazyka jako jazyka cizíhokompetence:-komunikativní- sociální a personální- občanské- k učení - k řešení problémů

Literatura

ŠINDELÁŘOVÁ, J., ŠKODOVÁ, S. Čeština jako cílový jazyk. 1. díl. Praha: MŠMT, 2013. ISBN 978-80-87601-20-4.GJUROVÁ, N. Čeština jako cizí jazyk pro začínající školáky - metodika pro učitele. Praha: Portál, 2011. ISBN 978-80-7367-837-1.ŠINDELÁŘOVÁ, J. Čeština jako cizí jazyk v evropském kontextu. Ústí nad Labem: UJEP, 2008. HRUBÁ, J. Čeština pro děti cizinců: metodika výuky českého jazyka dětí z minoritních skupin. Brno: MSD, 2004. ČADSKÁ, M. a kol. K některým problémům výuky češtiny jako cizího jazyka. Praha, 1997. ŠINDELÁŘOVÁ, J., ŠKODOVÁ, S. Metodika práce s žáky-cizinci v základní škole. Ústí nad Labem: UJEP, Praha: MŠMT, 2012. ISBN 978-80-7414-559-9.SEKEROVÁ, K. Realizace výukového dialogu v odličném sociokulturním a jazykovém prostředí. Ostrava: PdF OU, 2009. ŠIŠKOVÁ, T. Menšiny a migranti v České republice. Praha : Portál, 2001. ISBN 80-7178-648-9.PRŮCHA, J. Multikulturní výchova - teorie, praxe, výzkum. Praha: ISV, 2001. GAVORA, P. Učitel a žáci v komunikaci. Brno : Paido, 2005.

Požadavky

K udělení zápočtu se vyžaduje pravidelná účast v seminářích (70 %) a zpracování seminární práce na téma, které si student vybere na základě anotace předmětu, nebo samostatně navrhne a konzultuje s vyučujícím. Podrobné pokyny obdrží studenti na začátku semestru.Individuální postup samostudiem je možný v odůvodněných případech (zvl. u mobilit Erasmus) na základě včasné domluvy s vyučujícím. Student zpracuje samostatný úkol a písemně doloží, jak problematiku zvládl (popis vlastního postupu samostudiem).Bodové hodnocení:Účast ve výuce: 0 - 20 bodůZpracování seminární práce: 0 - 80 bodů Splnil: 60 - 100 bodů Nesplnil: 59 - 0 bodů

Garant

doc. PhDr. Diana Svobodová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Kamila Sekerová, Ph.D.