Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mateřský jazyk 1 - úvod (KCD / 5JAZ1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / 5JAZ1 - Mateřský jazyk 1 - úvod, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení
PRAVOPISNÝ-TEST-11 Neznámý 13.09.2018 19:24 0
PRAVOPISNÝ-TEST-2 Neznámý 13.09.2018 19:24 0
pravopisny_test_uvodni Neznámý 13.09.2018 19:24 0
test_pravopis Neznámý 13.09.2018 19:24 0

Další informace

Obsah

Témata přednášek:1. Jazyk, jeho podstata a funkce. Jazykověda a její rozvrstvení. Jazyková správnost a jazyková kultura. Úzus, norma a kodifikace.2. Původ a vývoj jazyků, celková charakteristika češtiny (jaz. typ), vývoj českého jazyka. Český pravopis a jeho vývoj, současná pravopisná kodifikace.3. Český národní jazyk a jeho útvary (spisovnost nespisovnost).4. Zvuková a grafická realizace jazykové komunikace. Poměr fonetiky a fonologie. Systém hlásek - jejich artikulace a klasifikace. Zvukové prostředky souvislé řeči. Spisovná výslovnost slov domácích a přejatých.5. Český pravopis a jeho vývoj, současná pravopisná kodifikace.6. Česká slovní zásoba a její systém. Slovní význam a jeho struktura. Slovníkya slovníkářství. Tvoření slov, slovotvorné pojmenovávací postupy, procesy a kategorie. Odvozování. Tvoření slov zkracováním a skládáním.Program seminářů:Náplň seminářů bude spočívat v detailním rozboru a procvičení jednotlivých přednáškových témat a úskalí českého pravopisu formou různých typů cvičení. Pozornost bude zaměřena zejména na pravopisné jevy lexikální povahy, psaní i-y, psaní předložek a předpon s/s-, z/z-, psaní u-ú-ů, psaní souhláskových skupin, velká písmena, cizí slova obecná a vlastní, spřežky.

Získané způsobilosti

Znalost základů lingvistické teorie, aplikace poznatků v praxi, zvládnutí normy a kodifikace pravidel českého pravopisu.

Literatura

HAVRÁNEK, B. - JEDLIČKA, A. Česká mluvnice (nejnovější vydání). HUBÁČEK, J. - JANDOVÁ, E. - SVOBODOVÁ, D. - SVOBODOVÁ, J. Čeština pro učitele. 2010. ISBN 978-80-86041-37-7.HLAVSA, Z. a kol. Pravidla českého pravopisu: školní vydání včetně Dodatku. Praha : Academia, 1999. ISBN 80-7168-679-4.ČERNÝ, J. Úvod do studia jazyka. Olomouc, 1998. HŮRKOVÁ, J. Česká výslovnostní norma. Praha, 1995. ČERNÁ a kol. Na co se nás často ptáte. Praha, 2002. STYBLÍK, V. a kol. Přehledná mluvnice češtiny pro základní školy. Praha: SPN, 1992. KARLÍK, K., NEKULA, M., RUSÍNOVÁ, Z. (eds.). Příruční mluvnice češtiny. Praha: NLN, 2012. FILIPEC, J. Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost. Praha: Academia, 2005.

Požadavky

Uzavření předmětu:Předmět je uzavřen zápočtem. Požadavky k zápočtu:Podmínkou pro udělení zápočtu je aktivní účast na seminářích (60 %) a splnění písemného testu na závěr semestru. Pravopisný test má 2 části - praktickou a teoretickou. Praktická část je zaměřena na doplňování pravopisných jevů: psaní I, Í a Y, Ý; psaní JE a Ě; psaní skupin souhlásek; předložky a předpony S a Z; délka samohlásek; psaní slov přejatých; zkratky a značky; psaní velkých písmen; hranice slov v písmu. Teoretická část obsahuje jednu otázku vyplývající z témat přednášek. Ke splnění zápočtového testu má student k dispozici 2 pokusy (1 řádný + 1 opravný). Ukázka pravopisného testu je umístěna na webových stránkách KCD.Individuální postup samostudiem je možný v odůvodněných případech (zvl. u mobilit Erasmus) na základě včasné domluvy s vyučujícím. Student zpracuje samostatný úkol a písemně doloží, jak problematiku zvládl (popis vlastního postupu samostudiem).Bodové hodnocení:Účast ve výuce: 0 - 20 bodůTest: 0 - 80 bodů Splnil: 60 - 100 bodů Nesplnil: 59 - 0 bodů

Garant

doc. PhDr. Diana Svobodová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Pavlína Kuldanová, Ph.D.