Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mateřský jazyk 4 - syntax (KCD / 5JAZ4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / 5JAZ4 - Mateřský jazyk 4 - syntax, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednáška i seminář seznámí posluchače s analýzou výstavby textu jak z hlediska formálního, tak významového. Vymezí se stěžejní pojmy (věta, výpověď) a výpovědi se začlení do komunikační situace. V seminářích se pracuje s konkrétními texty, provádí se větněčlenská klasifikace jejich složek(s naznačením valenčně-intenčního přístupu). Při rozboru vět a souvětí se současně objasňují základní interpunkční pravidla.1. Pojetí skladby; termíny věta a výpověď, gramatický větný vzorec. Vlastnosti výpovědi, propoziční akt.2. Syntaktické vztahy - koordinační skupina, adordinační skupina. Syntaktický vztah dominace (shoda, řízenost, přimykání).3. Větné členy základové a nezákladové. Subjekt, bezpodmětné struktury.4. Predikát slovesný a slovesně-jmenný. Větné ekvivalenty. Objekt.5. Adverbiále. Doplněk.6. Atribut shodný a neshodný. Nepravidelnosti větných struktur (elipsa, parenteze, polovětné útvary).7. Souvětí parataktické a hypotaktické. Klasifikace vedlejších vět. Složité souvětí. Sémantická klasifikace souvětí.

Získané způsobilosti

Znalost základní odborné gramatické terminologie (morfologické i syntaktické) a schopnost jejího užívání. Znalost větných členů v rámci věty a odlišování vlastností výpovědi (hl. komunikačních funkcí). Znalost interpunkčního pravopisu a dovednost aplikovat syntaktické znalosti při zdůvodnění pravopisných jevů. Dovednost pohotové aplikace znalostí získaných v podmiňující disciplíně, tj. přesně rozlišovat slovní druhy a ve vztahu k nim větné členy. Dovednost aplikovat získané syntaktické znalosti v praxi a odlišit text syntakticky vhodný pro mladší školní věk od textů náročnějších.

Literatura

HUBÁČEK, J. - JANDOVÁ, E. - SVOBODOVÁ, D. - SVOBODOVÁ, J. Čeština pro učitele. 2010. ISBN 978-80-86041-37-7.HLAVSA, Z. A KOL. Pravidla českého pravopisu. Praha, 1999. SVOBODOVÁ, J. Průvodce českou interpunkcí. Opava, 2003. SVOBODOVÁ, J. - SVOBODOVÁ METELKOVÁ, R. Základy české syntaxe. GREPL, M. - KARLÍK, P. Skladba češtiny. Praha, 1998. GREPL, M. - KARLÍK, P. Učte se s námi skladbě češtiny. Praha, 1992. SVOBODOVÁ, J. Česká interpunkční cvičení s klíčem. Ostrava: PdF OU, 2003. Příruční mluvnice češtiny. Ed. P. Karlík, M. Nekula a Z. Rusínová. Praha, 1997.

Požadavky

Disciplína je ukončena zkouškou, jež má podobu písemného testu. Náplň testu tvoří teoretické otázky a praktické úkoly vyplývající z jednotlivých témat, jež jsou součástí dané disciplíny, a dále interpunkční diktát. Bodové hodnocení:100-91 bodů A 190-81 bodů B 1,580-71 bodů C 270-61 bodů D 2,560 -51 bodů E 350 a méně bodů F 4Individuální postup samostudiem je možný v odůvodněných případech (zvl. u mobilit Erasmus) na základě včasné domluvy s vyučujícím. Student zpracuje samostatný úkol a písemně doloží, jak problematiku zvládl (popis vlastního postupu samostudiem).

Garant

doc. PhDr. Diana Svobodová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Diana Svobodová, Ph.D.