Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia literatury (KCD / 5SLIT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / 5SLIT - Úvod do studia literatury, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Program seminářů:1. Základní pojmy studia literatury, terminologie lit. vědy, disciplíny lit. vědy.2. Organizace literárního procesu a literární komunikace.3. Literární druhy a žánry.4. Kompozice lit. díla (zejména prozaického textu).5. Úvod do versologie (rozbor básnického textu).

Získané způsobilosti

Student se po absolvování předmětu orientuje v základní lietrárněvědné terminologii, umí text zasadit do širších historických, společenských a literárních souvislostí, zařazuje texty adekvátně žánrově a dokáže aplikovat teoretické poznatky v praxi - v literární a literárně didaktické analýze uměleckých textů básnických i prozaických.

Literatura

PAVERA, L. - VŠETIČKA, F. Lexikon literárních pojmů. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2002. HRABÁK, J. Poetika. Praha, 1977. MARTINKOVÁ, V. Teorie literatury netradičně. Praha, 1995. PETRŮ, E. Úvod do studia literární vědy. Olomouc, 2000. HRABÁK, J. Čtení o románu. Praha, 1981. KOŽMÍN, Z. Interpretace básní. Brno: MU, 1986. HAMAN, A. Úvod do studia literatury a interpretace díla. Praha, 1999.

Požadavky

Splnění podmínek testu: základní pojmy lit. teorie, teorie lit. druhů a žánrů, versologie, interpretace textu. Test se skládá ze dvou částí: v první studenti odpovídají na otázky teoretické, ve druhé pracují s textem básnickým a prozaickým. Na www stránkách je vložena ukázka práce s básnickým a prozaickým textem. Individuální postup samostudiem je možný v odůvodněných případech (zvl. u mobilit Erasmus) na základě včasné domluvy s vyučujícím. Student zpracuje samostatný úkol a písemně doloží, jak problematiku zvládl (popis vlastního postupu samostudiem).Bodový systémZápočtový test:100 - 60 bodů vyhověl 59 - 0 bodů nevyhověl

Garant

doc. PhDr. Ivana Gejgušová, Ph.D.