Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Text ve výuce a vzdělávání (KCD / 5TXT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / 5TXT - Text ve výuce a vzdělávání, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Text psaný a mluvený.2. Vlastnosti textu.3. Čtení, Cíle čtení. Proces a průběh čtení.4. Roviny porozumění textu a metakognitivní procesy.5. Roviny porozumění textu versus metodika PIRLS.6. Problematické úseky porozumění textu (učebnice ČJ a výuka ČJ).

Získané způsobilosti

Student si uvědomuje stylistické a didaktické vlastnosti odborného a učebního textu v psané i mluvené podobě a zároveň se seznamuje s účinností textu v učebním procesu. Student je schopen identifikovat a pojmenovat relevantní didaktické znalosti textů, což prokazuje zpracování prvního seminárního úkolu. Dále je schopen posoudit adekvátnost identifikovaných vlastností textu ve vztahu k jejich didaktickému určení. Měl by také prokázat schopnost provedení komplexní analýzy textových vlastností učebních textů psaných i mluvených (včetně textu v elektronickém prostředí) s cílem modifikovat jejich části.

Literatura

GAVORA, P. a kol. Ako rozvíjať porozumenie textu u žiaka. Nitra: ENIGMA, 2008. KRAMPLOVÁ, I. - POTUŽNÍKOVÁ, E. Jak (se) učí číst. Praha: ÚIV, 2005. POTUŽNÍKOVÁ, E. Koncepce mezinárodního výzkumu čtenářské gramotnosti PIRLS 2011. Praha: Ústav pro informace ve vzdělávání, 2011. ISBN 978-80-211-0607-9.GRUBER, D. Racionální čtení a studium. Praha, 1990. MAREŠ, J. Styly učení žáků a studentů. Praha : Portál, 1998. GAVORA, P. Žiak a text. Bratislava, 1992.

Požadavky

Studenti v průběhu semestru zpracovávají dva seminární úkoly. První je přiměje k zamyšlení se nad textovými a didaktickými vlastnostmi libovolně zvoleného didaktického textu z učebnice pro 1. stupeň ZŠ. Další úkol vyžaduje zpracování libovolného úryvku z literatury pro děti a mládež ve smyslu návrhu otázek a zadání sledujících jednotlivé procesy porozumění podle metodiky výzkumu PIRLS (ke zvolenému textu navrhnou minimálně 15 zadání, která přiřadí k procesům porozumění).Individuální postup samostudiem je možný v odůvodněných případech (zvl. u mobilit Erasmus) na základě včasné domluvy s vyučujícím. Student zpracuje samostatný úkol a písemně doloží, jak problematiku zvládl (popis vlastního postupu samostudiem).Student na konci semestru odevzdá seminární práci, která zahrnuje dva semestrální úkoly (požadavky konkretizovány vyučující na první přednášce). Za každý zpracovaný úkol je možné získat max. 50 bodů, tj. celkem 100 bodů. Student má možnost každý úkol jednou přepracovat. Podle součtu získaných bodů jsou studenti hodnoceni následovně:100 - 51 bodů započteno50 - 0 bodů nezapočteno

Garant

doc. PhDr. Radana Metelková Svobodová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Radana Metelková Svobodová, Ph.D.