Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Čtenářská gramotnost - cesta ke vzděl. (KCD / AGRA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / AGRA - Čtenářská gramotnost - cesta ke vzděl., Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Vymezení základních pojmů - gramotnost, negramotnost (vývoj jejich obsahu), funkční gramotnost a její součásti.2) Gramotnost v mezinárodním kontextu.3) Gramotnosti v českém prostředí.4) Čtenářská gramotnost a její integrace v českém kurikulu.5) Publikace Ústavu pro informace ve vzdělávání.6) Metodika reprezentativních mezinárodních šetření čtenářské gramotnosti realizovaných v České republice (PIRLS a PISA).7) Dílčí výstupy reprezentativních mezinárodních šetření čtenářské gramotnosti realizovaných v České republice (PIRLS a PISA).8) Vyvození východisek pro české školství.9) Stav rozvíjení čtenářské gramotnosti v českých školách - výsledky analýzy vybraných učebnic ZŠ.10) Stav rozvíjení čtenářské gramotnosti v českých školách - výsledky monitorování výuky mateřského jazyka na ZŠ.11) Testové úlohy mezinárodních výzkumů, sebereflexe.

Získané způsobilosti

Orientuje se v základní terminologii didaktiky českého jazyka a literatury související s rozvíjením čtenářské gramotnosti.Orientuje se v základní terminologii související s užívanou metodikou mezinárodních výzkumů čtenářské gramotnosti.ískává základní poznatky o roli čtení s porozuměním v běžném životě v společnosti a uvědomuje si je.Seznamuje se s kurikulárním vymezením čtenářské gramotnosti v českých podmínkách.Uvědomuje si případně i potřebu vlastního rozvoje čtenářských dovedností.

Literatura

POTUŽNÍKOVÁ, E. Koncepce mezinárodního výzkumu čtenářské gramotnosti PIRLS 2011. Praha: Ústav pro informace ve vzdělávání, 2011. ISBN 978-80-211-0607-9.METELKOVÁ SVOBODOVÁ, R. - HYPLOVÁ, J. Strategie rozvíjení čtenářské gramotnosti v čítankách 1. stupně ZŠ. Ostrava, 2011. ISBN 978-80-7464-003-2.RABUŠICOVÁ, M. Gramotnost : staré téma v novém pohledu. Brno : Masarykova univerzita, 2002. ISBN 80-210-2858-0.KRAMPLOVÁ, I. - POTUŽNÍKOVÁ, E. Jak (se) učí číst. Praha: ÚIV, 2005.

Požadavky

Aktivní účast na konané výuce.Průběžné plnění zadaných korespondenčních úkolů.Bodové hodnocení:Aktivita na semináři 40 bodůZpracování korespondenčních úkolů 60 bodůHodnocení:100 - 60 bodů splnil/započteno59 a méně nesplnil/nezapočteno

Garant

doc. PhDr. Diana Svobodová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Radana Metelková Svobodová, Ph.D.