Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Jazyk a společnost (KCD / AJS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / AJS - Jazyk a společnost, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Disciplína představuje vstup do sociolingvistické problematiky a věnuje se aktuálnímu stavu jazyka ve společnosti s akcentací různého uplatnění jednotlivých variet národního jazyka při komunikaci v českém prostředí. Komentuje změny a posuny při uplatnění češtiny ve veřejné i soukromé komunikaci. Porovnány jsou jazykové prostředky užívané v psaných a mluvených diskurzech, a to zejména s ohledem na variantnost, aktualizaci a nástup prostředků substandardních také do projevů ve sféře komunikace veřejné a oficiální. Sledují se rovněž vlivy školy jako normotvorného společenského faktoru, vliv médií a umělecké sféry. Vše je zarámováno možností transferu aktuálních jazykových poznatků směrem k veřejnosti (jazykovědná popularizace - její zdroje a cíle).1. Společenský charakter jazyka. Od národního jazyka ke komunikaci. Čeština a jinojazyčné vlivy v minulosti a současnosti.2. Spisovnost a noremnost (standardnost). Substandardizační a aktualizační procesy v dnešní češtině. Běžně mluvená čeština a obecná čeština - regionální shody a rodíly; dialekty a interdialekty versus kodifikovaná spisovná čeština. Problémy a pojetí kodifikace v češtině.3. Aktuální úkoly současné bohemistiky a možné cesty k jejich řešení, sociolingvistický výzkum v českém prostředí. Vhodné cesty popularizace jazykovědných poznatků.4. Čeština a škola. Škola jako příklad formotvorného společenského faktoru z jazykového hlediska. Formování postojů k jazyku a perspektivy jazykové výchovy.5. Čeština a média; čeština a jazyk v umění - průniky, vlivy a vzájemné působení.

Získané způsobilosti

- znalost postavení češtiny mezi slovanskými jazyky a postavení spisovné češtiny v českém komunikačním prostoru- dovednost zachycovat proměnlivost jazykových prostředků v závislosti na situačních podmínkách řeči- dovednost aplikovat poznatky o současné češtině při hodnocení pozorovaných jazykových jevů - kompetence komplexně posuzovat řeč jako sociální jev

Literatura

SVOBODOVÁ, J. - ADÁMKOVÁ, I. - BOGOCZOVÁ, I. aj. Fenomén spisovnosti v současné české jazykové situaci. Ostrava : OU, 2011. Internetová jazyková příručka Ústavu pro jazyk český AV ČR. SVOBODOVÁ, J. Jazyková kultura. (distanční text). Ostrava, 2007. GEJGUŠOVÁ, I. - SVOBODOVÁ, D. - SVOBODOVÁ, J. Zdroje a cíle jazykové popularizace. Ostrava, 2010. ISBN 978-80-7368-916-2.časopisy: Naše řeč, Český jazyk a literatura. DANEŠ, F. Český jazyk na přelomu tisíciletí. Praha: Academia, 1997. ČMEJRKOVÁ, S. a kol. Čeština, jak ji znáte i neznáte. Praha: Academia, 1997. KARLÍK, P. - NEKULA, M. - PLESKALOVÁ, J (eds.). Encyklopedický slovník češtiny. Praha : Lidové noviny, 2002. KARLÍK, P. - PLESKALOVÁ, J., aj. Kapitoly z dějin české jazykovědné bohemistiky. Praha : Academia, 2007.

Požadavky

- samostatné písemné pojednání na vybrané téma č. 1 - 5 z obsahu výuky; - zkouška formou písemného testu

Garant

prof. PhDr. Jana Svobodová, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Jana Svobodová, CSc.prof. PhDr. Jana Svobodová, CSc.