Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Analýza textu (KCD / ANTX)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / ANTX - Analýza textu, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Mluvený a psaný text jako prostředí pro uskutečnění komunikačního záměru.2. Výrazové prostředky grafické a zvukové (shrnutí, aplikace znalostí).3. Lexikální a morfosyntaktické prostředky v závislosti na funkci textu (shrnutí, aplikace znalostí).4. Uspořádání textu - zejména mluveného a elektronického.

Literatura

HAVRÁNEK, B., JEDLIČKA, A. Česká mluvnice. Praha, 1988. SVOZILOVÁ, N. Jak dnes píšeme a mluvíme a jak hřešíme proti dobré češtině. Praha: H + H, 2003. NEBESKÁ, I. Jazyk, norma, spisovnost. 2., doplněné vydání. Praha: Karolinum, 2003. ČECHOVÁ, M. Komplexní jazykové rozbory. Praha: SPN, 1992. JUST, V. Slovník floskulí. Voznice: Leda, 2009. LOTKO, E. Slovník lingvistických termínů pro filology. Olomouc: UP, 2003. HÁLA, B. a kol. Výslovnost spisovné češtiny I. Praha: Academia, 1967. ROMPORTL, M. A KOL. Výslovnost spisovné češtiny II. (Výslovnost slov přejatých). Praha: Academia, 1978.

Požadavky

Předmět shrnuje poznatky o zvukové a grafické stránce jazyka a řeči, znalosti z lexikologie, morfologie a syntaxe. Je koncipován tak, aby bylo posíleno poznání o funkčních vlastnostech jevů, jež byly předmětem výuky v základních lingvistických disciplínách. Studenti se učí zvládnuté jazykové jevy nejen v textech identifikovat, ale zejména odhalovat jejich vzájemnou souvislost, podmíněnost a součinnost. Učí se tak charakterizovat texty na základě přesně definovaných vlastností, nikoli pouze subjektivně a intuitivně.