Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Souč. dětská lit. a její uměl. hodnota (KCD / ASDCL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / ASDCL - Souč. dětská lit. a její uměl. hodnota, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Jednotlivé semináře v analytickém hledisku nastíní dnešní podobu obrázkových knih, adaptací folklorních látek, kvalitní a nekvalitní podobu autorské poezie a realistického prózy.1. Kýč obrazu v současné obrázkové knize.2. Adaptace klasické pohádky v komparaci erudovaného a kýčového titulu.3. Kvalita adaptace pověstí a bájí pro malé děti.4. Schematičnost i nápaditost poezie pro malé děti.5. Jednoduchý příběh ze života dítěte a jeho podoby.6. Tradiční tematika literární tvorby pro předčtenáře a začínající čtenáře ve světle umělecké hodnoty a kýče.7. Příznačné postupy kvalitní a kýčové produkce.

Získané způsobilosti

Znalost vybraných současných knih pro děti předškolního a raně školního věku.Schopnost diferencovat příznaky kýčové produkce od kvalitní tvorby.

Literatura

SIROVÁTKA, O. Česká pohádka a pověst v lidové tradici a dětské literatuře. Brno: Ústav pro etnografii a folkloristiku AV ČR, 1998. URBANOVÁ, S. - ROSOVÁ, M. Historický vývoj žánrů literatury pro mládež. Žánry, osobnosti, díla. Ostrava, 2003. SIROVÁTKA, O. Literatura na okraji. Praha: Čs. spisovatel, 1990. URBANOVÁ, S. Meadry a metamorfózy dětské literatury. Olomouc: Votobia, 2003. ŠMAHELOVÁ, H. Návraty a proměny. Literární adaptace lidových pohádek. Praha: Albatros, 1989. URBANOVÁ, S. A KOL. Sedm klíčů k otevření literatury pro děti a mládež v 90. letech 20. století. Olomouc: Votobia, 2004. ISBN 80-7042-668-3.Eco, U. Skeptikové a těšitelé. Nakladatelství Svoboda, Praha 1995. TOMAN, J. Trivialita a kýč v literatuře pro děti a mládež. Brno, 2000. KULKA, T. Umění a kýč. Praha : Torst, 1994. ISBN 80-85639-17-3.ČEŇKOVÁ, J. a kol. Vývoj literatury pro děti a mládež a její žánrové struktury. Praha: Portál, 2006. URBANOVÁ, S. Děti a literatura. (Antologie textů literatury pro děti a mládež I). Děti a poezie. Ostrava: OU, 1996. SEDLÁK, J. Epické žánre v literatúre per mládež. Bratislava: SPN, 1981. Leščák, M - Sirovátka, O. Folklór a folkloristika. Bratislava: Smena, 1982. nullOPRAVILOVÁ, E. - GEBHARTOVÁ, V. Rok v mateřské škole. Kurikulum předškolní výchovy. Praha: Portál, 2003. ISBN 80-7178-847-3.DOUPALOVÁ, E. Úvod do studia předmětu "Výchova literaturou v oboru vychovatelství OVZP". Olomouc: PF UP, 1989.

Požadavky

Student na vybraných dílech prokáže schopnost analýzy a identifikace umělecké hodnoty a naopak prvků brakovosti a kýčovitosti. Student se prokáže seznamem nové literatury pro děti v rozsahu nejméně 20 titulů.Bodové hodnocení:Aktivita na semináři 20 bodůZkouška 80 bodůHodnocení:100 - 90 bodů výborně 89 - 70 velmi dobře 69 - 50 dobře 49 a méně nevyhověl

Garant

doc. PhDr. Ivana Gejgušová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Olga Kubeczková, Ph.D.Mgr. Olga Kubeczková, Ph.D.