Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Světová literatura pro děti a mládež (KCD / ASLDM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / ASLDM - Světová literatura pro děti a mládež, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cílem disciplíny je dále prohloubit a rozšířit literární poznatky o literatuře pro děti a mládež, které studenti získali v bakalářském studiu, a posílit jejich schopnost orientace v literární produkci pro dětské čtenáře. V rámci výuky budou studenti seznamováni se stěžejními díly světové literární tvorby (s akcentem na období od poloviny 19. století do současnosti), zvláštní pozornost bude věnována žánrům pro nejmladší recipienty, pro děti předškolního a mladšího školního věku, nastíněn bude další předpokládaný čtenářský vývoj dětí včetně seznámení s žánry, osobnostmi tvůrců a konkrétními tituly oslovujícími dětské čtenáře v etapě dospívání.Přednášky:1.Místo poezie v literatuře pro děti, folklórní tvorba, umělá poezie. Leporela. Říkadla, rozpočítadla, ukolébavky, nonsensová poezie.2.Rozvoj pohádky, od sběru a adaptací lidové pohádky k autorské a moderní autorské pohádce.3.Adaptace mýtů, bájí a pověstí.4.Příběhová próza (s dětským a zvířecím hrdinou) a její proměny v literární tvorbě pro děti.5.Dobrodružná literatura, její další členění, nejvýznamnější díla se zaměřením na současnou literární produkci.6.Naučná literatura, encyklopedie pro nejmenší čtenáře, komiks pro nejmladší čtenáře.Obsah seminářů:V jednotlivých seminářích budou v návaznosti na přednášky analyzovány a interpretovány ukázky z vybraných literárních děl. Prostor bude vymezen také pro prezentace studentů - analýzy a reflexe literárních děl, která si student zvolí ze seznamu titulů k četbě uvedeném v distančním textu.

Získané způsobilosti

Student se seznámí s vybranými významnými literárními díly, které tvoří kánon světové literatury pro děti a mládež. Student posílí schopnost analyzovat a interpretovat umělecký text, posoudit jeho umělecké kvality, zvážit, pro kterou věkovou kategorii čtenářů je konkrétní titul optimální.

Literatura

ŘEŘICHOVÁ, V. - DOBROVSKÝ, I. Autoři světové literatury pro děti a mládež. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2007. GEJGUŠOVÁ, I. Osobnosti a díla světové literatury pro děti a mládež. Ostrava, 2002. ŘEŘICHOVÁ, V. Slovník autorů literatury pro děti a mládež. Praha: Libri, 2007. ŠUBRTOVÁ, M. Kapitoly ze světové literatury pro děti a mládež I, II. Brno, 1998. JANÁČKOVÁ, B. Soubor textů z literatury pro dětia mládež. Ústí nad Labem: UJEP, 2005. RUSŇÁK, R. Svetová literatura pro deti a mládež v didaktickej komunikácii. Prešov: PU, 2009. ŠUBRTOVÁ, M. Tematika smrti v české a světové literatuře pro děti a mládež. Brno: MU, 2007.

Požadavky

Student se prostřednictvím četby seznámí s 10 díly světové produkce, zpracuje seminární práci, která bude věnována analýze a interpretaci zvoleného titulu, podle časových možností bude hlavní teze prezentovat v semináři.Student se podrobí zkoušce.Bodové hodnocení:Aktivita na semináři 40 bodůZkouška 60 bodůHodnocení:100 - 90 bodů výborně 89 - 70 velmi dobře 69 - 60 dobře 59 a méně nevyhověl

Garant

doc. PhDr. Ivana Gejgušová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Ivana Gejgušová, Ph.D.