Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Součas. č.jazyk a jeho vývoj.tendence 2 (KCD / BCJ2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / BCJ2 - Součas. č.jazyk a jeho vývoj.tendence 2, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:1. Český pravopis a jeho současná kodifikace. Pravidla psaní interpunkce.2. Současná kodifikace českého tvarosloví, problematické jevy, dubletní tvary.3. České hláskosloví, tvoření, klasifikace a systém českých hlásek.4. Spisovná výslovnost slov domácích a přejatých.5. Zvukové prostředky souvislé řeči.6. Komunikace verbální a neverbální. Charakteristika a stylistické aspekty mluvených projevů.Program seminářů:Procvičení látky z přednášek s důrazem na praktické využití získaných teoretických poznatků.

Získané způsobilosti

Student ovládá současnou kodifikaci českého pravopisu; orientuje se v problematických jevech českého tvarosloví a hláskosloví.

Literatura

ČECHOVÁ, M. Čeština - řeč a jazyk. Praha: ISV, 2000. ČMEJRKOVÁ, S. a kol. Čeština, jak ji znáte i neznáte. Praha: Academia, 1997. PALKOVÁ, Z. Fonetika a fonologie češtiny s obecným úvodem do problematiky oboru. Praha: Karolinum, 1994. LOUCKÁ, P. Zahrada ochočených slov. Praha: Dokořán, 2007. SGALL, P. - PANEVOVÁ, J. Jak psát a jak nepsat česky. Praha, 2004. HOLASOVÁ, I. Umíte dobře mluvit?. Praha, 1992. HŮRKOVÁ, J. Mluvený projev a přednes. Praha, 1985. HUBÁČEK, J. O zvukové stránce českého jazyka. Praha, 1981. CHLOUPEK, J., KREISLOVÁ, D. Stylistika pro učitele. Ostrava, 1996.

Požadavky

Splnění podmínek písemného testu - otázky vyplývají z probraných témat. Předmět lze absolvovat také během zahraničního studijního pobytu v rámci mobility programu Socrates-Erasmus formou samostatné přípravy, konzultací elektronickou cestou a splnění zápočtového testu po návratu z mobility.V závěru semestru je student povinen doložit svou znalost probírané problematiky úspěšným napsáním testu. Má možnost jedné opravy. Maximální možný počet bodů, které student může získat, je 100 bodů. Podle počtu získaných bodů budou studenti hodnoceni následovně:100 - 51 bodů započteno 50 - 0 bodů nezapočteno

Garant

doc. PhDr. Eva Höflerová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Marcela Hrdličkovádoc. PhDr. Radana Metelková Svobodová, Ph.D.