Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Jazyková komunikace a kultura řeči 1 (KCD / BJK1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / BJK1 - Jazyková komunikace a kultura řeči 1, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Okruhy k přednáškám:(jednotlivá témata mohou být podle rozsahu a zájmu studentů přednášena v rámci jedné až dvou přednášek)1. Český národní jazyk, jeho varianty (útvary), stručný historický vývoj.2. Jazyková kultura. Učitel - mluvní vzor. Nároky na projev mluvních profesionálů.3. Mluvní technika (respirace, fonace, artikulace).4. Spisovná výslovnost. Zvukové prostředky členění a modulování řeči.5. Příprava a realizace veřejného mluveného projevu.6. Řeč v raném dětství.7. Fungování dialogu. Specifika dialogu s dítětem předškolního věku.Témata seminářů:Zjištění úrovně mluveného projevu studentů formou nahrávek nepřipravených projevů, rozbor nedostatků. Nácvik mluvní techniky (správné dýchání, posazení hlasu, tvoření hlásek). Spisovná výslovnost samohlásek, souhlásek, souhláskových skupin, rázu. Zvukové prostředky členění a modulování řeči. Nácvik výrazného čtení, přednesu připravených projevů, recitace. Využití řečnických prostředků v pedagogické praxi.

Získané způsobilosti

Uvědomělé budování komunikačních kompetencí studenta opírající se o teoretické poznatky prezentované ve výuce.

Literatura

ČMEJRKOVÁ, S. a kol. Čeština, jak ji znáte i neznáte. Praha: Academia, 1997. KŘÍSTEK, M. Stylistická cvičebnice. Brno, 1999. ČMÍRALOVÁ, J. Učte se mluvit. Brno, 1992. TOMAN, J. Jak dobře mluvit. Praha, 1981. HOFFMANNOVÁ, J. - MÜLLEROVÁ, O. Kapitoly o dialogu. Praha, 1994. HAUSENBALS, K. Naše řeč. Praha, 1991. HOLASOVÁ, I. Umíte dobře mluvit?. Praha, 1992. SGALL, P. - PANEVOVÁ, J. Jak psát a jak nepsat česky. Praha, 2004. HŮRKOVÁ, J. Mluvený projev a přednes. Praha, 1985.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:Aktivní účast v seminářích a na přednáškách, přednes připraveného projevu na zadané téma (komplexní hodnocení projevů - obsah, mluvní technika, spisovná výslovnost, členění a modulování řeči).Individuální postup samostudiem je možný v odůvodněných případech (zvl. u mobilit Erasmus) na základě včasné domluvy s vyučujícím. Student zpracuje samostatný úkol a písemně doloží, jak problematiku zvládl (popis vlastního postupu samostudiem).Hodnocení studenta:- účast ve výuce (10 bodů)- samostatná práce s odbornými zdroji (20 bodů)- prezentace získaných dovedností v závěrečném semináři - podle požadavků daných na začátku semestru (30-70 bodů)V součtu jsou studenti hodnoceni: 100- 51 bodů započteno 50 - 0 bodů nezapočteno

Garant

prof. PhDr. Jana Svobodová, CSc.

Vyučující

Mgr. Pavlína Kuldanová, Ph.D.Mgr. Pavlína Kuldanová, Ph.D.