Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Burcující literatura a dnešní svět (KCD / BULIT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / BULIT - Burcující literatura a dnešní svět, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahem jednotlivých seminářů budou výstupy studentů, kteří budou prezentovat seminární práce věnované konkrétním literárním titulům, a následná diskuze o nich. Studenti si zvolí konkrétní díla podle svých čtenářských zájmů z širší poskytnuté nabídky. Ze současné světové literární produkce mohou být zastoupeni např. tito autoři: I. Welsh (problematika drog, pornografie, korupce aj.), I. McEwan (dětství, mladý člověk, hledání vztahu k sobě i okolí, traumata), C. McCarthy (budoucnost civilizace a planety), R. Klundert (nemoc, smrt a partnerské vztahy), H. Murakami (touha po jistotě) a další.

Získané způsobilosti

Student se seznámí s vybraným okruhem literárních děl jejich četbou i prostřednictvím přednesených referátů, v diskuzích v semináři bude konfrontovat vlastní čtenářské postoje s pohledy kolegů na hodnocené tituly. Cílem semináře je přiblížit nové tituly světové i české provenience, které mají potenciál zaujmout jak bohemisty, tak studenty různých oborů, kteří usilují o to, aby měli alespoň částečný přehled v současné vydavatelské produkci.

Literatura

KOL. AUTORŮ. Slovník světové literatury. Praha, 1993. MACURA, V. Slovník světových literárních děl. [Díl] 1, A-L. Praha, 1988. MACURA, V. Slovník světových literárních děl. [Díl] 2, M-Ž. Praha, 1988. Pechar, J. Dvacáté století v zrcadle literatury. Praha, 1999. SCHOLL, J. Slavné romány 20. století: 50 nejvýznamnějších moderních románů. Praha, 2006. ČERVENKA, M. - MACURA, V. - MED, J. - PEŠAT, Z. Slovník literárních směrů a skupin. Praha: NLN, 1983. ŽILINA, M. Texty o literatuře. Praha, 2005.

Požadavky

-docházka do výuky, aktivní účast ve výuce;-zpracování seminární práce;-prezentace seminární práce v semináři;-četba vybraných beletristických titulů;-samostudium;-možná konzultace a e-mailový kontakt s vyučujícím Bodové hodnocení:zpracování seminární práce (s využitím poznatků z četby baletristických titulů) a její prezentace: 70 bodůaktivní účast na semináři : 30 bodů100 - 60 bodů splnil/započteno 59 - 0 nesplnil/nezapočteno

Garant

doc. PhDr. Ivana Gejgušová, Ph.D.