Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Česká frazeologie (KCD / C3CFR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / C3CFR - Česká frazeologie, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Podstata frazeologizace, tvoření frazeologismů.2. Typy frazeologismů - dělení podle jednotlivých kritérií.3. Zvláštní případy frazeologismů a způsoby jejich vyhledávání a jazykového hodnocení.4. Větné frazeologismy.5. Frazeologická adverbializace.6. Frazeologismy vs. sousloví.

Získané způsobilosti

Student získá základní znalosti týkající se frazeologie v rámci nauky o české slovní zásobě, schopnost třídit je, analyzovat a hodnotit podle zadaných kritérií (spisovnosti, příznakovosti, původu apod.), dovednost jejich získávání z různých typů jazykových příruček a dalších zdrojů a dovednost užívat frazémy při tvorbě vlastního jazykového komunikátu (psaného i mluveného). Student posílí interakční, komunikační a evaluační kompetence.

Literatura

FILIPEC, J. - ČERMÁK, E. Česká lexikologie. Praha: Academia, 1985. ZAORÁLEK, J. Lidová rčení. Praha, 1996. HAUSER, P. Nauka o slovní zásobě. Praha: SPN, 1980. BEČKA, J. V. Slovník synonym a frazeologismů. Praha : SPN, 1977. ČERMÁK, F. Idiomatika a frazeologie češtiny. Praha : Academia, 1982. ČERMÁK, F. A KOL. Slovník české frazeologie a idiomatiky. Praha: Academia, 1983. ČERMÁK, F. Slovník české frazeologie a idiomatiky: přirovnání (Lexikon der tschechischen Phraseologie und Idiomatik: Vergleiche. Praha: Academia, 1983. ČERVENÁ, V. - CHURAVÝ, M. - MACHAČ, J. - MEJSTŘÍK, V. A KOL. Slovník české frazeologie a idiomatiky. Výrazy neslovesné. Praha, 1988. Levý, J. Umění překladu. Praha, 1998.

Požadavky

Prezentace seminární práce ústní formou v semináři a její odevzdání ve formě písemné (min. 4 strany textu) odpovídající standardním požadavkům kladeným na seminární práce.Aktivita v seminářích : 0 až 40 bodůSeminární práce : 0 až 60 bodů100 až 50 splnil49 až 0 nesplnil

Garant

prof. PhDr. Jana Svobodová, CSc.