Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Česko-slovenské literární kontakty (KCD / C3CSL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / C3CSL - Česko-slovenské literární kontakty, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do problematiky narativního chápání dějin literatury2. Problematika koexistence a koordinace dějin poválečné literatury na Slovensku a v České republice, dějiny slovenské literatury mezi kontinuitou a diskontinuitou3. Slovenský literární život od druhé světové války do současnosti, konstanty a proměny, mezníky; rozvíjení literární tradice, hledání nových cest, stěžejní osobnosti a díla poválečné slovenské literatury.4. Vývojové peripetie slovenslé literatury pro děti a mládež; poetika dětského aspektu v literatuře pro děti a mládež, 60. léta 20. stoeltí a tvorba pro děti; normalizační literatura; proměny literárního života po roce 1989.5. Současná slovenská próza pro děti a mládež, stěžejní autoři a díla6. Současná slovenská poezie pro děti a mládež, stěžejní autoři a díla

Získané způsobilosti

Student získá přehled o podobě moderní slovenské literatury. Bude schopen komparace nově získaných poznatků s českým literárním vývojem.

Literatura

MACHALA, L. Česká a slovenská literatura v exilu a samizdatu. KOL. AUTORŮ. Česká literatura od počátku k dnešku. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 1998. KOL. AUTORŮ. Dějiny české literatury IV. Praha: Victoria Publishing, 1995. Stanislavová. Z. Dejiny slovenskej literatúry pre deti a mládež po roku 1960. Bratislava, 2010. ISBN 978-80-8119-026-1.HOLÝ, J. Možnosti interpretace : česká, polská a slovenská literatura 20. století. Olomouc, 2002. Kol. autorů. Česká a slovenská literatura od Února k současnosti. Praha, 1978. BURIAN, V. Česká a slovenská literatura v exilu a samizdatu : (informatorium pro učitele, studenty i laiky). Olomouc, 1991. ŠTEVČEK, P. Nová slovenská literatura. Praha, 1964. PETRÍK, V. Slovenská literárna kritika. Zväzok 4. Bratislava, 1984. TOMČÍK, M. Súčasná slovenská literatúra. Praha, 1960.

Požadavky

Aktivní účast v seminářích, průběžné plnění úkolů do seminářů, četba vybraných literárních děl, jejich reflexe.Hodnocení studenta:- účast ve výuce (10 bodů)- samostatná práce s odbornými zdroji (20 bodů)- prezentace získaných dovedností v závěrečném semináři - podle požadavků daných na začátku semestru (30-70 bodů)V součtu jsou studenti hodnoceni: 100- 51 bodů započteno 50 - 0 bodů nezapočteno

Garant

Ing. Mgr. Radomil Novák, Ph.D.