Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Interpretace textů z české literatury 1 (KCD / C3IL1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / C3IL1 - Interpretace textů z české literatury 1, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Staroslověnské památky: Proglas, staroslověnské legendy, Kosmas: Kronika česká2) Vrcholná díla doby lucemburské, Legenda o sv. Kateřině, rozvoj satiry: Podkoní a žák, Satiry o řemeslnících a konšelích3) Mastičkář, Tkadleček4) Hynek z Poděbrad: Májový sen, Frantova práva5) Rozvoj barokní poezie - Friedrich Bridel: Co Bůh? Člověk?; tvorba Adama Michny z Otradovic6) J. A. Komenský: Labyrint světa a ráj srdce, vybraný pedagogický tiutl autoraZákladem seminářů budou analýzy vybraných textů našich nejstarších literárních památek. Na nich bude možno dokumentovat základní znaky literatury starších epoch a ujasnit její odlišnosti od literatury novodobé. Studenti budou při práci na konkrétních textech uvědomováni o periodizaci starší české literatury (o principech a problémech periodizace). V neposlední řadě se soustředí na jazykovou různorodost starší české literatury. K bližšímu seznámení se nabízejí klíčová díla období středověku (tj. díla latinského středověku, z počátku české literatury, díla doby lucemburské, doby husitské). Semináře mají literárněhistorickou a literárněkritickou oporu v přednáškách Kapitoly z vývoje české literatury 1.

Získané způsobilosti

Student bude schopen literárněhistorické orientace ve vývoji nejstarších etap českého písemnictví, seznámí se se specifiky literární tvorby daného období, s nosnými žánry, autory a stěžejními díly, bude schopen hodnotit významná díla a vzájemně je srovnávat.Student umí analyzovat a interpretovat text starší české literatury.

Literatura

PLCH, J. Antologie ze starší české literatury. Praha: SPN, 1987. LEHÁR, J. - STICH, A. Česká literatura I. Praha: Český spisovatel, 1997. LEHÁR, J. A KOL. Česká literatura od počátku k dnešku. Praha: Lidové noviny, 1998. VAŠICA, J. České literární baroko. Brno: Atlantis, 1995. KOPECKÝ, M. Český humanismus. Praha, 1988. PETRŮ, E. Zašifrovaná skutečnost. Ostrava: Profil, 1972. TICHÁ, Z. Česká poezie 17. a 18. století. Praha: Academia, 1974. KOL. AUTORŮ. Dějiny české literatury I. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1959. VAŠICA, J. Eseje a studie ze starší české literatury. Opava: Verbum, 2001. Curtius, E. R. Evropská literatura a latinský středověk. Praha: Triáda, 1998. ISBN 80-86138-07-0.ECO, U. Interpretácia a nadinterpretácia. Bratislava: b.n., 1995. VIKTORA, V. K pramenům národní literatury. Plzeň: Fraus, 2003. DOLEŽEL, L. Narativní způsoby v české literatuře. Praha, l993. VILIKOVSKÝ, J. Písemnictví českého středověku. Praha, 1948. CÍSAŘ, J. Přehledné dějiny českého divadla. Praha: Akademie múzických umění, 2004. NOVÁK, A. Přehledné dějiny literatury české. Brno: Atlantis, 1995. ŠKARKA, A. Půl tisíciletí českého písemnictví. Praha: Odeon, 1986. ČERNÝ, V. Staročeská milostná lyrika. Praha: Mladá fronta, 1948. ČERNÝ, V. Studie ze starší světové literatury. Praha: MF, 1969. ECO, U. Umění a krása středověké estetice. Praha: Argo, 1998. ČERVENKA, M. Významová výstavba literárního díla. Praha, l993.

Požadavky

- aktivní účast na seminářích, průběžné plnění zadaných úkolů- zpracování seminární práce - analýzy uměleckého textu- prezentace seminární práce v semináři (dle časových možností)- průběžná četba ukázek a textů; příprava k jejich analýze v semináři - četba beletrie (20 titulů)- četba zadané odborné literatury- samostudium- možnost konzultace a e-mailového kontaktu s vyučujícímBodové hodnocení:aktivní účast na semináři na základě průběžné četby a samostudia: 10 bodůzpracování seminární práce: 20znalostní test: 50 bodů100 - 60 bodů splnil/započteno 59 - 0 bodů nesplnil/nezapočteno

Garant

doc. PhDr. Ivana Gejgušová, Ph.D.