Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Interpretace textů z LPM 1 (KCD / C3IM1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / C3IM1 - Interpretace textů z LPM 1, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Program seminářů1. Historická pověst v literatuře pro mládež. (Texty: Kosmova kronika, JIRÁSEK, A. Staré pověsti české, SEDLÁČEK, A. Historické pověsti lidu českého, OLBRACHT, I. Ze starých letopisů, PETIŠKA, E. Čtení o hradech, JEŽKOVÁ, A. Staré pověsti české a moravské)2. Regionální pověst v literatuře pro mládež. (Texty: LISICKÁ, H. Pověsti starých měst, SIROVÁTKA, O. Živá voda, HULPACH, V. Pohádkové putování Moravou)3. Adaptace bájí a mýtů (Texty: PETIŠKA, E. Staré řecké báje a pověsti, DOSKOČILOVÁ, H. Damoklův meč, PEŘINOVÁ, I. Zápisky křídlem a kopyty)4. Lidová pohádka v klasické adaptaci (Texty: ERBEN, K. J. Pohádky, KULDA, B. M. Moravské národní pohádky a pověsti z okolí rožnovského, KUBÍN, J. Š. Když se čerti rojili, HORÁK, J. Český Honza, MOTLOVÁ, M. Národní pohádky z Čech a Moravy)5. Lidová pohádka v autorské adaptaci (Texty: NĚMCOVÁ, B. Sůl nad zlato, TILLE-ŘÍHA, V. Pohádky o princeznách, DRDA, J. České pohádky, KUBÁTOVÁ, M. Pohádky o Krakonošovi, ŠIKTANC, K. Královské pohádky)6. Autorská pohádka (Texty: KARAFIÁT, J. Broučci, CAPEK, J. Povídání o pejskovi a kočičce, SEKORA, O. Brouk Pytlík, MRÁZKOVÁ, D. Haló, Jácíčku, CTVRTEK, V. Rumcajs, Pohádky z pařezové chaloupky, NEPIL, F. Makový mužíček, FISCHEROVÁ, D. Duhové pohádky, FISCHEROVÁ, V. Co vyprávěla Dlouhá chvíle)

Získané způsobilosti

- schopnost analytického přístupu k textům literatury pro děti a mládež - schopnost využívat terminologii literární teorie k analýze uměleckých textů- znalost některých převypravovatelů a tvůrců, jejich přístupu k folklorním látkám, znalost stěžejních děl daných žánrů - schopnost komparace uměleckého přístupu tvůrců k daným žánrům- kompetence komunikační a interakční

Literatura

URBANOVÁ, S. Meadry a metamorfózy dětské literatury. Olomouc: Votobia, 2003. ŠUBRTOVÁ, M. Pohádkové příběhy 2000 - 2010. Brno, 2011. CHALOUPKA, O. - NEZKUSIL, V. Vybrané kapitoly z teorie dětské literatury 1. Praha: Albatros, 1973. CHALOUPKA, O. - NEZKUSIL, V. Vybrané kapitoly z teorie dětské literatury 2. Praha: Albatros, 1976. URBANOVÁ, S. - ROSOVÁ, M. Žánry, osobnosti, díla. Ostrava: FF OU, 2005. ISBN 80-7368-046-7.SIROVÁTKA, O. Česká pohádka a pověst v lidové tradici a dětské literatuře. Brno, 1998. URBANOVÁ, S. - ROSOVÁ, M. Historický vývoj žánrů literatury pro mládež. Žánry, osobnosti, díla. Ostrava: OU, 2003. PROPP, V. Morfologie pohádky. Praha, 1999. ŠMAHELOVÁ, H. Návraty a proměny. Literární adaptace lidových pohádek. Praha: Albatros, 1989. SIROVÁTKA, O. Současná česká literatura a folklór. Praha, 1985. NEZKUSIL, V. Studie z poetiky literatury pro děti a mládež. Praha: Albatros, 1983.

Požadavky

- průběžná četba textů LPM a příprava k jejich analýze v semináři- četba zadané odborné literatury- četba beletrie (nejméně 20 titulů vybraných žánrů), její seznam bude předložen před závěrečnou rozpravou- samostudium- závěrečná rozprava nad četbou zadané odborné literaturyBodový systém1) seminární úkol (zahrnuje studium primární a sekundární literatury) - 0 - 70 bodů2) aktivní účast na semináři - 0 - 30 bodů100 - 60 bodů vyhověl 59 - 0 bodů nevyhověl

Garant

Ing. Mgr. Radomil Novák, Ph.D.