Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Interpretace textů z LPM 2 (KCD / C3IM2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / C3IM2 - Interpretace textů z LPM 2, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Program seminářů1. Příběhová próza s dětským hrdinou. Román pro chlapce. Představitelé M. Drijverová, M. Zinnerová,V. Stýblová, I. Procházková, M. Míková, V. Steklač, A. Vostrá, J. Stránský. Analýza tří titulů.2. Dívčí román v pojetí M. Drijverové, I. Procházkové, J. Dědkové a I. Březinové. Analýza tří titulů.Tvorba některých pokračovatelů nezvalovsko-halasovské tendence. Básníci J. Žáček, M. Černík, J. Hanzlík a E. Frynta. Analýza tří básnických sbírek.3. Další žánrové podoby (hledání dobrodružství, minulosti, budoucnosti, přírody). Analýza čtyř titulů.4. Klasická a moderní poezie pro děti. Představitelé F. Hrubín, F. Halas, M. Černík, M. Lukešová ad. Analýza čtyř básnických sbírek.5. Nonsensová poezie. Představitelé E. Frynta, J. Kainar, P. Šrut, P. Nikl ad. Analýza tří sbírek.6. Poezie apoetického věku, volná verš v poezii pro děti a mládež. Představitelé M. Lukešová, J. Kašpar, P. Cmíral. Analýza vybrané sbírky a výboru.

Získané způsobilosti

- schopnost analytického přístupu k textům literatury pro děti a mládež - schopnost využívat terminologii literární teorie k analýze uměleckých textů- znalost některých tvůrců poezie a prozaických žánrů dětské literatury, znalost specifických autorských přístupů k žánrům, znalost stěžejních děl daných žánrů - schopnost komparace uměleckého přístupu tvůrců k daným žánrům- kompetence komunikační a interakční

Literatura

NEMCOVÁ, J. Hra na život. Útok na city. Dobrodružné žánre v čítaní mládeže. Nitra, 2004. TOMAN, J. Konstanty a proměny moderní české poezie pro děti. České Budějovice, 2008. CHALOUPKA, O. - VORÁČEK, J. Kontury české literatury pro děti a mládež. Praha: Albatros, 1984. URBANOVÁ, S. Meadry a metamorfózy dětské literatury. Olomouc: Votobia, 2003. CHALOUPKA, O. - NEZKUSIL, V. Vybrané kapitoly z teorie dětské literatury 1. Praha: Albatros, 1973. CHALOUPKA, O. - NEZKUSIL, V. Vybrané kapitoly z teorie dětské literatury 2. Praha: Albatros, 1976. ČEŇKOVÁ, J. a kol. Vývoj literatury pro děti a mládež a její žánrové struktury. Praha: Portál, 2006. SIROVÁTKA, O. Česká pohádka a pověst v lidové tradici a dětské literatuře. Brno, 1998. URBANOVÁ, S. - ROSOVÁ, M. Historický vývoj žánrů literatury pro mládež. Žánry, osobnosti, díla. Ostrava OU, 2003. URBANOVÁ, S. - ROSOVÁ, M. Žánry, osobnosti, díla. Ostrava: FF OU, 2005. ISBN 80-7368-046-7.

Požadavky

- předložení seznamu četby vybaveného kompletními bibliografickými údaji v rozsahu nejméně 40 titulů (pokryjí všechny probírané žánry LPM) a nejméně 3 titulů sekundární literatury- rozprava nad texty ze seznamu četby, která prokáže znalosti žánrové charakteristiky, analytického přístupu k textům i znalosti o tvůrcích a jejich postavení v celku vývoje LPM a v celku daného žánruBodový systém1) zápočet za podmiňující předmět 2) reprezentativní seznam primární i sekundární literatury v rozsahu 40 titulů - 0 - 10 bodů3) aktivní účast na semináři - 0 - 20 bodů4) zkouška: 0 - 80 bodů100 - 90 bodů výborně 89 - 70 bodů velmi dobře 69 - 50 bodů dobře 49 - 0 bodů nevyhověl

Garant

Ing. Mgr. Radomil Novák, Ph.D.