Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Interpretace textů z reg. lit. 1 (KCD / C3IR1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / C3IR1 - Interpretace textů z reg. lit. 1, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Folklórní tradice - František Sláma: Pán Lysé hory nebo Černá kněžna.2. Nová etapa - Petr Bezruč: Slezské písně, popř. Bezručovi epigoni (Čechoslav Ostravický, Terezie Dubrovská ad.).3. Průmyslové Ostravsko I. - F. S. Tůma: Povídky z pekla a Antonín Hořínek: Havíři.4. Průmyslové Ostravsko II. - Karel Handzel: Chachaři (popř. Světélka v přítmí) a Ladislav Třenecký: Nákaza.5. Průmyslové Ostravsko III. -Vojtěch Martínek: trilogie Černá země (popř. Poslední noc Jakuba Hrona a jiné povídky).6. Básnická symbióza modernosti s drsnou realitou - Vilém Závada: Panychida.

Získané způsobilosti

Student získá potřebnou orientaci v literárním kontextu regionu, znalost nosných a klíčových uměleckých směrů, skupin a uměleckých programů, seznámí se s básnickou a dramatickou tvorbou, osvojí si poetiku stěžejních autorů, získá čtenářskou zkušenost s regionální tvorbou.Dále posílí dovednost psát seminární práci na zadané téma, schopnost využívat terminologie literární teorie,schopnost analýzy a interpretace básnického textu z daného období (s přihlédnutím ke školní četbě určené žákům ZŠ).Student bude dále rozvíjet interpretační, komunikační a interakční kompetence.

Literatura

KOL. AUTORŮ. Biografický slovník severní Moravy a Slezska. Ostrava: OU, 2005. FICEK, V. Biografický slovník širšího Ostravska 1-5. Opava: Slezský ústav ČSAV, 1983. KOL. AUTORŮ. Kulturněhistorická encyklopedie Slezska a severovýchodní Moravy 1. (A-M), 2. (N-Ž). Ostrava: OU, 2005. URBANOVÁ, S. - MÁLKOVÁ, I. Literární slovník severní Moravy a Slezska (1945-2000). Olomouc: Votobia, 2001. SVOBODA, J. Tvorba a region. Ostrava: OU, 1974. KOL. AUTORŮ. Kapitoly z literárních dějin Slezska a severní Moravy. Ostrava: OU, 2000. ŠAJTAR, D. Pět studií ve znamení Petra Bezruče. Ostrava: Krajské nakladatelství, 1958. ŽÁČEK, R. Slezsko. Praha: Libri, 2004. KOL. AUTORŮ. Slezsko a severovýchodní Morava jako specifický region. Ostrava: OU, 1997. MARTÍNEK, V. Živné zdroje. Ostrava: Profil, 1972.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích a povinnost znát literární text zadaný na konkrétní seminář. Studentovo vystoupení s referátem - jednou za semestr. Pokud to není z organizačních důvodů možné (např. velký počet studentů), interpretační analýza nabídnutého textu bude odevzdána písemně. V seminární práci také student aplikuje literárněhistorické poznatky dostupné sekundární literatury.Bodové hodnocení:aktivní účast na semináři na základě průběžné četby a samostudia: 40 bodůzpracování seminární práce: 60100 - 51 bodů splnil/započteno 50 - 0 nesplnil/nezapočteno

Garant

doc. PhDr. Ivana Gejgušová, Ph.D.