Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Interpretace textů ze svět. literatury 1 (KCD / C3IS1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / C3IS1 - Interpretace textů ze svět. literatury 1, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Antické písemnictví2. Literatura renesance a humanismu3. Rozvoj divadla, přínos W. Shakespeara4. Literatura barokní a klasicistní5. Romantismus v anglické, francouzské a německé literatuře6. Romantismus v ruské a polské literatuřeSeminář je věnován analýze a interpetaci konkrétních děl světové literatury, jejichž význam pro literární rozvoj a vliv na autory následných období je nesporný. Pozornost je věnována vrcholné umělecké tvorbě od doby antické do poloviny 19. století. Seminář dle časových možností přináší také interpretační vhledy do vývoje evropského divadla uvedeného časového období.Studentům jsou s přihlédnutím k jejich čtenářským zájmům zadána témata seminárních prací, studenti zpracují medailony jednotlivých osobností světové literatury, hlavní pozornost je věnována interpretaci vybraných děl.

Získané způsobilosti

Student získá přehlednou znalost nejvýznamnějších směrů, osobností, stěžejních děl a klíčových žánrů světové literatury od doby antiky do počátku 19. století. Student bude upevňovat schopnost využívat terminologii literární teorie, interpretovat umělecký text (včetně začlenění základní literárněvýchovné a didaktické interpretace), bude dále rozvíjet dovednost vypracovat seminární práci - analýzu uměleckého textu ze světové literatury.Student bude rozvíjet a posilovat komunikační, interpersonální, interkulturní a sociální kompetence.

Literatura

MILIČKA, K. Básníci velkých příběhů: světová literatura. Praha, 2002. MACURA, V. A KOL. Slovník světových literárních děl 1, 2. Praha: Odeon, 1988. Vodička, F. a kol. Svět literatury. Praha, 1992. JURÍČEK, J. A KOL. Encyklopédia spisovatelov světa. Bratislava: Obzor, 1987.

Požadavky

. docházka na semináře. zpracování seminární práce - analýzy uměleckého textu ze světové literatury a prezentace seminární práce v semináři. průběžná četba beletristických textů ze světové literatury a příprava k jejich analýze v semináři. četba beletrie . četba zadané odborné literatury. samostudium. možná konzultace a e-mailový kontakt s vyučujícímBodové hodnocení:aktivní účast na semináři na základě průběžné četby a samostudia: 40 bodůzpracování seminární práce: 60100 - 51 bodů splnil/započteno 50 - 0 nesplnil/nezapočteno

Garant

doc. PhDr. Ivana Gejgušová, Ph.D.