Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Literatura a film (KCD / C3LAF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / C3LAF - Literatura a film, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vztahy literatury a filmu, důvody vzniku adaptací2. Adaptace - vymezení pojmu a klasifikace3. Adaptační proces a jeho problémy4. Specifika literárního a filmového vyjadřování5. Úvod do filmového hodnocení6. Didaktická aplikace problematikyV seminářích jsou podrobovány analýze a konfrontaci vybrané adaptace literárních děl české a světové literatury.

Získané způsobilosti

Zvládnutí a rozvíjení základní terminologie, která se týká filmových adaptací literárních děl; klíčových prostředků filmu a literatury; schopnost využívat filmové a literární terminologie pro hodnocení adaptací, rozvíjení komunikačních a interakčních kompetencí.

Literatura

NOVÁK, R. - GEJGUŠOVÁ, I. Adaptace literárního díla a její didaktické využití. Ostrava, 2002. BŘEZINA, V. Lexikon českého filmu. Praha: Cinema, 1996. MRAVCOVÁ, M. Literatura a film. Praha: Melantrich, 1990. PTÁČEK, L. Panoráma českého filmu. Olomouc, 2000. SMEJKAL, Z. Abeceda filmu. Brno: Cerm, 1996. KAJAWA, J. Cesta do světa akce násilí. In Dětská literatura a nová média. Praha: Albatros, 1988. HALADA, A. Český film devadesátých let. Praha: Lidové noviny, 1997. BLECH, R. A KOL. Encyklopédia film. Bratislava: Obzor, 1993. MONACO, J. Jak číst film. Praha: Albatros, 2004. NÜNNING, A. (ed.). Lexikon teorie literatury a kultury. Brno: Host, 2006. BARTOŠEK, L. Náš film. Kapitoly z dějin (1896 - 1945). Praha: Mladá fronta, 1985.

Požadavky

Aktivní účast v semináříchRecenze jednoho filmového titulu dle vlastního výběruBodové hodnocení:Aktivní účast na semináři: 50 bodůvypracování pracovního listu: 50 bodů100 - 60 bodů splnil/započteno 59 - 0 nesplnil/nezapočteno

Garant

Ing. Mgr. Radomil Novák, Ph.D.