Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Česká lexikologie a tvoření slov (KCD / C3LTS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / C3LTS - Česká lexikologie a tvoření slov, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:1. Základní pojmy, slovotvorné procesy mutace, transpozice a modifikace.2. Tvoření slov skládáním, druhy složenin.3. Odvozování substantiv a adjektiv. Odvozování sloves a příslovcí.4. Slovo jako jednotka slovní zásoby, složení slovní zásoby.5. Slovní význam, denotace, konotace, motivace, výrazy jednoznačné a mnohoznačné.6. Vztahy slov ve slovní zásobě, synonymie, antonymie.Témata seminářů:1. Slovotvorné postupy prefixace, sufixace, konverze, zkracování.2. Odvozování substantiv a adjektiv.3. Odvozování sloves a příslovcí.4. Vrstvy slov ve slovní zásobě.5. Polysémie, druhy přenášení pojmenování.6. Frazeologická pojmenování, druhy frazeologismů.V rámci přednášek a seminářů jsou studenti seznámeni se základními tématy vztahujícími se k oběma disciplínám. U tvoření slov jsou to především slovotvorné procesy a postupy, tvoření slov skládáním a zkracováním a odvozování základních slovních druhů. V části věnované lexikologii je pozornost soustředěna na složení slovní zásoby a její jednotlivé vrstvy, na problematiku slovního významu, vztahy slov ve slovní zásobě a frazeologii.

Získané způsobilosti

Student si osvojí základní odbornou terminologii z oblasti slovotvorby a lexikologie, využije ji při morfematickém členění slovních tvarů, bude schopen praktické aplikace poznatků při hodnocení vybraných typů výrazů a získá dovednost pracovat s odbornou literaturou, zejména různými typy slovníkových příruček.

Literatura

FILIPEC, J. - ČERMÁK, F. Česká lexikologie. Praha: Academia, 1985. HAUSER, P. Nauka o slovní zásobě. Praha: SPN, 1980. SVOBODOVÁ, D. Průvodce českou slovní zásobou. Odry: Vade Mecum Bohemiae, 2006. ISBN 80-86041-34-4.MÜLLEROVÁ, E. Funkční styly a jejich základní žánry v současné komunikaci. Praha: SPN, 1989. ČEJKA, M. Lexikologie a lexikografie. Brno : MU, 1992. KOL. AUTORŮ. Mluvnice češtiny 1. Praha: Academia, 1986. DEMLOVÁ, E. - HUBÁČEK, J. Praktická cvičení z českého jazyka. Ostrava: FF OU, 1995. GREPL, M. A KOL. Příruční mluvnice češtiny. Praha: Lidové noviny, 2000. LOTKO, E. Slovník lingvistických termínů pro filology. Olomouc: UP, 2003. BEČKA, J. V. Slovník synonym a frazeologismů. Praha : SPN, 1977. LOUCKÁ, P. Zahrada ochočených slov. Praha: Dokořán, 2007. HUBÁČEK, J. - JANDOVÁ, E. - SVOBODOVÁ, D. - SVOBODOVÁ, J. Čeština pro učitele. 2010. ISBN 978-80-86041-37-7.

Požadavky

Disciplína je ukončena zkouškou, jež má podobu písemného testu. Náplň testu tvoří teoretické otázky a praktické úkoly vyplývající z jednotlivých témat, jež jsou součástí dané disciplíny. Jednotlivé odpovědi jsou hodnoceny zvlášť, pro úspěšné složení zkoušky je nutno dosáhnout min. 70 % správných odpovědí. Bodové hodnocení:100-95% 100-91 bodů A 194-89% 90-81 bodů B 1,588-83% 80-71 bodů C 282-77% 70-61 bodů D 2,576-70% 60 -51 bodů E 369-0% 50 a méně bodů F 4Individuální postup samostudiem je možný v odůvodněných případech (zvl. u mobilit Erasmus) na základě včasné domluvy s vyučujícím. Student zpracuje samostatný úkol a písemně doloží, jak problematiku zvládl (popis vlastního postupu samostudiem).

Garant

doc. PhDr. Diana Svobodová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Diana Svobodová, Ph.D.