Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aktuál.problémy jaz.a lit. komunikace 1 (KCD / C3PK1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / C3PK1 - Aktuál.problémy jaz.a lit. komunikace 1, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přehled probírané látky1. Specifičnost literární komunikace s dětským příjemcem.2. Obecná představa čtenářství a funkcí četby; funkce četby v kontextu dětské literatury.3. Literární vědomí dítěte v souladu s utvářením jeho osobnosti.4. Podíl výtvarné složky na literární komunikaci s dítětem.5. Problematika recepční otevřenosti literárních textů určených primárně dětem.6. Současná literární tvorba s příznaky recepční otevřenosti.

Získané způsobilosti

Student bude schopen přemýšlet nad písemnou podobou komunikátu z hlediska jeho estetické funkce a sdělnosti pro dětského čtenáře. Bude zvažovat možnost rozdílnosti vnímání a interpretace literatury primárně určené pro děti a mládež dětským čtenářem a dospělým příjemcem.

Literatura

LEDERBUCHOVÁ, L. Dítě a kniha: o čtenářství jedenáctiletých. Plzeň: Nakl. Aleš Čeněk, 2004. URBANOVÁ, S. - ROSOVÁ, M. Historický vývoj žánrů literatury pro mládež. Žánry, osobnosti, díla. Ostrava: OU, 2003. CHALOUPKA, O. Horizonty čtenářství. Praha, 1971. URBANOVÁ, S. Meandry a metamorfózy dětské literatury. Olomouc: Votobia, 2003. URBANOVÁ, S. Sedm klíčů k otevření literatury pro děti a mládež 90. let XX. století. Olomouc: Votobia, 2004. VÁŠOVÁ, L. Úvod do bibliopedagogiky. Praha: ISV, 1995. CHALOUPKA, O. - NEZKUSIL, V. Vybrané kapitoly z teorie dětské literatury I - III. Praha, 1979. ČEŇKOVÁ, J. a kol. Vývoj literatury pro děti a mládež a její žánrové struktury. Praha: Portál, 2006. URBANOVÁ, S. Děti a literatura. (Antologie textů literatury pro děti a mládež I). Děti a poezie. Ostrava: OU, 1996. KRAMPLOVÁ, I. - POTUŽNÍKOVÁ, E. Jak (se) učí číst. Praha: ÚIV, 2005. GENČIOVÁ, M. Literatura pro děti a mládež. Praha: SPN, 1984. LEDERBUCHOVÁ, L. Literatura ve škole. Plzeň, 2010. ISBN 978-80-7043-891-6.Gejgušová, I. - Kubeczková, O. Nové pohledy na českou literaturu a její vyučování. Ostrava: PdF OU, 2004. NOVÁK, R. - KULDANOVÁ, P. a kol. Překračování hranic obvyklosti. Ostrava, 2010. ISBN 978-80-7368-920-9.KUBECZKOVÁ, O. Současná literatura pro malé děti a její umělecká hodnota. Ostrava, 2013. ISBN 978-80-7464-004-9.TOMAN, J. Vybrané kapitoly z teorie dětské literatury. České Budějovice: PdF Jihočeské univerzity, 1992.

Požadavky

Analýza vybraného titulu dětské literatury, který vykazuje příznaky recepční otevřenosti. Student se pokusí komplexně zmapovat umělecké prostředky, které se na ní podílejí a bude specifikovat konkrétní podobu rozdílné čtenářské recepce.Student zpracuje seminární práci dle zadaných požadavků (upřesněno vždy vyučujícím na počátku každého semestru), za niž má možnost získat max. 100 bodů. Podle kvality zpracování práce se odvíjí také bodové hodnocení a udělení zápočtu:100 - 51 bodů započteno 50 - 0 bodů nezapočteno

Garant

doc. PhDr. Eva Höflerová, Ph.D.