Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Praktická stylistika (KCD / C3PST)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / C3PST - Praktická stylistika, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Jednotlivé semináře jsou zaměřeny vždy na rozbor jednoho funkčního stylu a jemu odpovídajících slohových útvarů, na jejichž popis je soustředěno nejvíce pozornosti. Na základě analýzy a srovnání nejrůznějších textů (z beletrie, tisku, odborné literatury aj.) jsou specifikovány charakteristiky jednotlivých slohových útvarů, jejichž praktický nácvik je pevnou součástí každého semináře. Pozornost je také věnována samostatné kreativní tvorbě. Studentské práce jsou podrobeny analýze ve všech výrazových rovinách, je diskutováno o účinku případných modifikací. Náplní každého semináře je mj. samostatný výstup studenta, který má jednoduchým, srozumitelným a názorným způsobem přiblížit vybraný slohový útvar.

Získané způsobilosti

Student získá pohotovost při produkci i recepci základních slohových útvarů, schopnost orientovat se v nelineárním textu, seznámí se s prostředky vertikálního a horizontálního členění textu. Dále rozvine dovednost samostatně vytvářet konkrétní slohové útvary (s důrazem na odborný text), volit vhodné výrazové prostředky podle jejich funkce a ve vztahu ke konkrétní situaci, komplexně pracovat s odborným textem.Student posílí kompetence:- komunikativní- sociální- občanské- k učení- k řešení problémů

Literatura

ČECHOVÁ, M. Čeština - řeč a jazyk. Praha: ISV, 2000. ISBN 80-85866-57-9.DANEŠ, F. a kol. Kapitoly z praktické stylistiky. Praha, 1997. KŘÍSTEK, M. Stylistická cvičebnice. Brno, 1999. CHLOUPEK, J. - KREISLOVÁ, D. Stylistika pro učitele. Ostrava: PdF OU, 1997. ČECHOVÁ, M. Stylistika současné češtiny. Praha: ISV, 1997. HUBÁČEK, J. Cvičení ze stylistiky. Ostrava: PFO, 1989. ČMEJRKOVÁ, S.-DANEŠ, F.-SVĚTLÁ, J. Jak napsat odborný text. Voznice: Leda, 1999. KLÍMOVÁ, K. - KESSELOVÁ, H. Texty ke korekturám: pro studenty učitelství českého jazyka na všech stupních škol. Brno, 2001.

Požadavky

K udělení zápočtu je nutná pravidelná a aktivní účast na seminářích, plnění průběžně zadávaných úkolů, výstup na zadané téma v rozsahu 10 až 15 minut a jeho prezentace ve výuce. Předmět je uzavřen zápočtem.Individuální postup samostudiem je možný v odůvodněných případech (zvl. u mobilit Erasmus) na základě včasné domluvy s vyučujícím. Student zpracuje samostatný úkol a písemně doloží, jak problematiku zvládl (popis vlastního postupu samostudiem).Hodnocení studenta:- účast ve výuce (10 bodů)- sprůběžné plnění úkolů (20 bodů)- prezentace podle požadavků daných na začátku semestru (30-70 bodů)V součtu jsou studenti hodnoceni: 100- 51 bodů započteno 50 - 0 bodů nezapočteno

Garant

doc. PhDr. Eva Höflerová, Ph.D.