Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Společnost a jazyk (KCD / C3SAJ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / C3SAJ - Společnost a jazyk, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Společenský charakter jazyka. Od národního jazyka ke komunikaci. Čeština a jinojazyčné vlivy.2. Spisovnost a noremnost (standardnost). Substandardizační a aktualizační procesy v dnešní češtině. Běžně mluvená čeština a obecná čeština - regionální shody a rodíly; dialekty a interdialekty versus kodifikovaná spisovná čeština.3. Aktuální úkoly současné bohemistiky a možné cesty k jejich řešení, sociolingvistický výzkum v českém prostředí. Vhodné cesty popularizace jazykovědných poznatků.4. Čeština a škola. Škola jako příklad formotvorného společenského faktoru z jazykového hlediska. Formování postojů k jazyku a perspektivy jazykové výchovy.5. Čeština a média; čeština a jazyk v umění - průniky, vlivy a vzájemné působení.

Získané způsobilosti

Znalost diferenciace a stratifikace českého národního jazyka, specifik mluveného a psaného projevu; dovednost účelného využití variet českého jazyka s ohledem na komunikační situaci, dovednost spisovného vyjadřování v oficiálních projevech psaných i mluvených.Kompetence:- komunikativní- sociální a personální- občanské- k učení- k řešení problémů.

Literatura

KARLÍK, P. a kol. Encyklopedický slovník češtiny. Praha: Lidové noviny, 2002. Internetová jazyková příručka (online). GEJGUŠOVÁ, I. - SVOBODOVÁ, D. - SVOBODOVÁ, J. Zdroje a cíle jazykové popularizace. Ostrava, 2010. ISBN 978-80-7368-916-2.ČECHOVÁ, M. Čeština - řeč a jazyk. Praha: ISV, 2000. ČMEJRKOVÁ, S. a kol. Čeština, jak ji znáte i neznáte. Praha: Academia, 1997. SVOBODOVÁ, J. Jazyková specifika školské komunikace a výuka mateřštiny. Ostrava: PdF OU, 2000. CUŘÍN, F. - NOVOTNÝ, J. Vývojové tendence současné spisovné češtiny a kultura jazyka. Praha: SPN, 1987. LOUCKÁ, P. Zahrada ochočených slov. Praha: Dokořán, 2007. SVOBODOVÁ, J. - ADÁMKOVÁ, I. - BOGOCZOVÁ, I. aj. Fenomén spisovnosti v současné české jazykové situaci. Ostrava : OU, 2011. ČMEJRKOVÁ, S.; HOFFMANNOVÁ, J. Mluvená čeština: hledání funkčního rozpětí. Academia, 2011.

Požadavky

Samostatný písemný seminární úkol k vybranému tématu.Celkem 100 bodů za teoreticky kvalitní samostatnou práci bez obsahových a formálních chyb; Samostatný úkol se opírá také o webové stránky Ústavu pro jazyk český AV ČR a Internetovou jazykovou příručku.Požadavky na obsahovou úroveň samostatného úkolu: obsah (max. 80 bodů)- dodržení tématu, obsahová vyváženost, uvádění konkrétních příkladů, samostatná argumentace, odborná přesnostforma (max. 20 bodů) - práce s citacemi a parafrázemi, bibliografické údaje, dodržení rozsahu, pravopisná a stylizační úroveňBody se odečítají za absenci nebo nedůslednost u některého z obsahových požadavků nebo za nedostatky formálního rázu.100 - 51 bodů započteno (vyhověl)50 a méně bodů (nevyhověl)

Garant

prof. PhDr. Jana Svobodová, CSc.