Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Seminář k českému tvarosloví (KCD / C3SCT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / C3SCT - Seminář k českému tvarosloví, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Členění slovního tvaru (funkce morfů a jejich změny ve slovotvornýcha tvarotvorných procesech).2. Tvarosloví podstatných jmen (vývojové tendence, začleňování jmen cizího původu).3. Tvarosloví adjektiv (progresivní skloňovací paradigmata, způsoby vyjadřování posesivnosti, tendence ve stupňování adjektiv).4. Zájmena a číslovky. Vlastnosti vyplývající z nástavbového charakteru zájmena číslovek, projevy obecných vývojových tendencí).5. Slovesa ve funkci organizačního centra sdělení. Tvarové možnosti a limity.6. Neohebná slova (se zvl. zřetelem k funkcím synsémantických slovních druhů).7. Vývojové tendence v současném českém tvarosloví. Možnosti výzkumu (ČNK).

Získané způsobilosti

Student získá:- znalost poznatků vymezených v charakteristice předmětu - schopnost metajazykovým vyjadřováním prokázat orientaci v osvojovaných poznatcích týkajících se formálních i funkčních vlastností českého tvarosloví a aplikovat je v praxi - znalosti o gramatických kategoriích, schopnost použít je jako modifikující řečotvorný prostředek- znalosti o formální morfologii, schopnost chápat ji ve světle vývojových tendencí- kompetence usouvztažňovat poznatky zvukové a morfologické roviny při posuzování jazykových vlastností textu

Literatura

HAVRÁNEK, B.-JEDLIČKA, A. Česká mluvnice. Praha: SPN, 1988. ČECHOVÁ, M. Čeština - řeč a jazyk. Praha, 2000. HUBÁČEK, J. - JANDOVÁ, E. - SVOBODOVÁ, J. Čeština pro učitele. Opava: Optys, 1996. GREPL, M. A KOL. Příruční mluvnice češtiny. Praha: Lidové noviny, 2000. BRABCOVÁ, R. Čeština našich dní. Praha: Jinan, 1996. MACHEK, V. Etymologický slovník jazyka českého. Praha: SPN, 1968. HLAVSA, Z. A KOL. Pravidla českého pravopisu. Praha, 1999. KOL. AUTORŮ. Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost. Praha: Academia, 2004.

Požadavky

Požaduje se schopnost aplikovat teoretické poznatky na jazykovém materiálu ze současné mluvené a psané češtiny, schopnost verbálně posoudit rozdílnost komunikačního účinku při uplatnění variantních tvarů a postupů. Je upevňováno povědomí o vývojových tendencích morfologických vlastností češtiny.Forma ověření znalostí a schopností pracovat s materiálem bude podřízena potřebám a možnostem studentů.Individuální postup samostudiem je možný v odůvodněných případech (zvl. u mobilit Erasmus) na základě včasné domluvy s vyučujícím. Student zpracuje samostatný úkol a písemně doloží, jak problematiku zvládl (popis vlastního postupu samostudiem).- B předmět, jednosemestrální, zápočet- seminární úkol (zahrnuje studium primární a sekundární literatury - 0 - 80 bodů- aktivní účast na seminář - 0 - 20 bodů100 - 60 bodů vyhověl 59 - 0 bodů nevyhověl

Garant

doc. PhDr. Eva Höflerová, Ph.D.