Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět České tvarosloví (KCD / C3TVA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / C3TVA - České tvarosloví, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek1. Tvarosloví v systému lingvistických disciplin. Základní pojmy, funkční a formální morfologie.2. Členění slovního tvaru.3. Mluvnické kategorie.4. Podstatná jména, skloňovací typy a vzory, zvláštnosti mluvnických kategorií, skloňování přejatých substantiv.5. Přídavná jména, funkce a tvarosloví adjektiv.6. Zájmena a číslovky, projevy jejich nástavbového charakteru ve funkcích a tvarosloví.7. Slovesa a jejich mluvnické významy, slovesné tvary; slovesné třídy a vzory.8. Neohebné slovní druhy.9. Vývojové tendence v českém tvarosloví.Program seminářů:Procvičení látky ze stejnojmenné přednášky na cvičných textech. Důraz bude položen na:- pochopení funkčnosti slovních tvarů a jejich variant;- obtížné a kolísající jevy v jednotlivých slovních druzích;- pozornost k vývojovým tendencím;- vybrané jevy morfologického a lexikálního pravopisu.

Získané způsobilosti

- Schopnost rozlišovat v textu rovinu morfologickou,- schopnost odlišit jevy funkční morfologie a formální morfologie,- znalosti o gramatických kategoriích umět použít jako modifikující řečotvorný prostředek- znalosti o formální morfologii chápat ve světle vývojových tendencí.

Literatura

HAVRÁNEK, B. - JEDLIČKA, A. Česká mluvnice. Praha, 1988. ČECHOVÁ, M. Čeština - řeč a jazyk. Praha, 2000. HUBÁČEK, J. - JANDOVÁ, E. - SVOBODOVÁ, J. Čeština pro učitele. Opava : Vade mecum Bohemiae, 2002. ISBN 80-85819-41-4.KOL. AUTORŮ. Mluvnice češtiny 2. Praha: Academia, 1986. Pravidla českého pravopisu: školní vydání včetně Dodatku. Praha, 1999. BRABCOVÁ, R. Čeština našich dní. Praha, 1996. KARLÍK, P. - NEKULA, M. - PLESKALOVÁ, J. Encyklopedický slovník češtiny. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2002. HÖFLEROVÁ, E. Průvodce tvaroslovím současné češtiny. Odry: Vade Mecum Bohemiae, 2010. GREPL, M. A KOL. Příruční mluvnice češtiny. Praha: Lidové noviny, 2000. KOL. AUTORŮ. Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost. Praha: Academia, 2004.

Požadavky

Písemná část zkoušky:Splnění podmínek testu: členění slovního tvaru, mluvnické kategorie vyššího a nižšího řádu, deklinační a konjugační paradigmata. Test neobsahuje odpovědi na teoretické otázky, student plní úkoly vycházející z textu.Požadavky k ústní zkoušce: Znalost základních pojmů, schopnost aplikovat na textu znalosti z tvarosloví v propojení na již absolvované jazykové disciplíny. Hodnocení studenta:Student je hodnocen za- studium literatury předepsané jako základní a doporučené;práce se slovníky a cvičebnicemi při vypracovávání samostatných úkolů;- účast v seminářích - aplikace poznatků na textech;- práce s lingvistickými časopisy, možnost konzultace a e-mailového kontaktu s vyučujícím.Individuální postup samostudiem je možný v odůvodněných případech (zvl. u mobilit Erasmus) na základě včasné domluvy s vyučujícím.1) aktivní účast na semináři - 0 - 20 bodů2) zkouška - 0 - 80 bodůV součtu jsou studenti hodnoceni: 100 - 90 bodů výborně 89 - 70 bodů velmi dobře 69 - 51 bodů dobře 50 - 0 bodů nevyhověl

Garant

doc. PhDr. Eva Höflerová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Eva Höflerová, Ph.D.