Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do korpusové lingvistiky (KCD / C3UKL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / C3UKL - Úvod do korpusové lingvistiky, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Korpusová lingvistika, typy korpusů.2. Jazyková data v korpusech, jejich sběr a zpracování.3. Oblasti lingvistiky využívající jazykové korpusy.4. Korpusové manažery. Tagování korpusu.5. Získávání a analýza korpusových dat z hlediska uživatele.6. Samostatná práce studentů s korpusem.Disciplína je realizována formou seminářů, v nichž jsou studenti seznámeni s teoretickými znalostmi souvisejícími s oborem korpusové lingvistiky a získají praktické dovednosti v práci na korpusu.

Získané způsobilosti

Student získá znalost výchozí teorie korpusové lingvistiky, dovednost získávání jazykového materiálu z korpusu, dovednost praktického využití korpusů, schopnost analýzy korpusových dat a srovnání výsledků s údaji uváděnými v příslušné odborné literatuře, schopnost samostatné aplikace korpusových dat při řešení jazykových problémů a hodnocení dílčích jevů. Student posílí interakční, komunikační a evaluační kompetence.

Literatura

KOL. AUTORŮ. Český národní korpus. Úvod a příručka uživatele. Praha, 2000. nullKOL. AUTORŮ. Jak využívat Český národní korpus. Praha: UK, 2005. KARLÍK, P. Korpus jako zdroj dat o češtině. Brno, 2004. ČERMÁK, F. Manuál lexikografie. Jinočany, 1995. ČERMÁK, F. Studie z korpusové lingvistiky. Praha: Karolinum, 2000. KARLÍK, P. a kol. Encyklopedický slovník češtiny. Praha: Lidové noviny, 2002. ČERMÁK, F. A KOL. Úvod do korpusové lingvistiky. Praha: Karolinum, 2000.

Požadavky

Disciplína je ukončena zápočtem, jehož udělení je podmíněno zasláním elektronické formy seminární práce, jejímž obsahem je 5 samostatně vytvořených úkolů, které lze řešit s pomocí korpusu. Součástí hodnocení práce je:a) originalita úkolů;b) preciznost formulace zadání;c) vhodnost zvolené jazykové problematiky pro řešení na korpusu;d) přesnost postupu řešení;e) formulace závěrů s uvedením výsledků vyhledávání v korpusu. Celkem lze získat za každý úkol získat 0 - 20 bodů, celkový možný počet je 100 bodů, minimální pro dosažení zápočtu 50 bodů.100 - 50 bodů vyhověl50 - 0 bodů nevyhověl

Garant

doc. PhDr. Diana Svobodová, Ph.D.