Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kapitoly z vývoje české literatury 3 (KCD / C3VL3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / C3VL3 - Kapitoly z vývoje české literatury 3, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Moderní básnické směry v české tvorbě od 90. let do roku 1918. Prezentace nejvýznamnějších tvůrců a jejich děl v kontextu projevů evropského modernismu.2) Symbolismus (O. Březina, A. Sova), česká dekadence a její výboje v Moderní revue (J. Karásek, K. Hlaváček), tzv. generace buřičů (F. Gellner, F. Šrámek, K. Toman).3) Osobnost a dílo P. Bezruče, recepce Bezručova díla.4) Katolická moderna (J. Deml, B. Reynek). České podoby expresionismu (R. Weiner, Literární skupina).5) Proletářská poezie a její proměny v tvorbě a recepci (J. Wolker, J. Hora, J. Seirert). Česká avantgarda (poetismus, surrealismus).6) Reflexe díla K. H. Máchy v poezii 30. let (J. Hora, F. Halas, V. Holan).7) Okupační básnická tvorba návratů a proměn. Skupina 42.Přednášky se zabývají situací v české literatuře a kultuře první poloviny 20. století, pozornost je soustředěna na proměnu estetiky a poetiky v básnické tvorbě v letech 1890 - 1945. Zvolené tematické okruhy se přednášejí problémově, reflektují se v nich projevy literárního života a dobové odborné přijetí významných literárních děl. Pozornost je soustředěna na proměny lyrického subjektu v dekadentně-symbolistní poetice a v poezii tzv. generace buřičů, na projevy expresionismu v poezii a próze, analyzuje se koncept tvůrců proletářského umění, poetistů, surrealistů a tvůrců poezie "nahého člověka". Témata přednášek poskytují studentům historické a kritické východisko k paralelním interpretačním seminářům.

Získané způsobilosti

Student získá znalost tvorby nejvýznamnějších básníků a dramatiků období 1890-1945, znalost klíčových literárních děl, směrů, skupin, uměleckých programů této doby, posílí dovednost psát seminární práci na zadané téma, rozvine schopnost využívat terminologie literární teorie, schopnost analýzy a interpretace básnického textu z daného období. Student dále rozvine kompetence komunikační a interakční.

Literatura

KOL. AUTORŮ. Česká literatura na předělu století. Jinočany: H+H, 2001. JEŘÁBEK, D. Česká literatura od konce národního obrození do roku 1918. Brno: MU, 1999. KOL. AUTORŮ. Česká literatura od počátku k dnešku. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 1998. MOLDANOVÁ, D. Česká literatura v období modernismu. Ústí nad Labem: UJEP, 1996. KOL. AUTORŮ. Dějiny české literatury IV. Praha: Victoria Publishing, 1995. KOLEKTIV AUTORŮ. Poetika české meziválečné literatury. Praha, 1987. NOVÁK, A. - NOVÁK, J. Přehledné dějiny literatury české. Brno: Atlantis, 1995. ČERVENKA, M. Slovník básnických knih. Praha: Československý spisovatel, 1990. MUKAŘOVSKÝ, J. Studie I. Brno: Host, 2000. MUKAŘOVSKÝ, J. Studie II. Brno: Host, 2001. KOLEKTIV AUTORŮ. Studie o české próze na přelomu století. Ústí nad Labem, 1993. ČERVENKA, M. Styl a význam. Praha, 1991. ČERVENKA, M. Symboly, písně a mýty. Praha: Československý spisovatel, 1996. PEŠAT, Z. Tři podoby literární vědy. Praha: Torst, 1998. STROHSOVÁ, E. Zrození moderny. Praha, 1963.

Požadavky

- docházka na přednášky. četba odborného tisku . četba beletrie - viz C3IL3. četba zadané odborné literatury - viz C3IL3. samostudium. možná konzultace a e-mailový kontakt s vyučujícím Bodové hodnocení:Aktivní účast na semináři: 50 bodůvypracování písemné přípravy (analýza a interpretace zadaného textu): 50 bodů100 - 60 bodů splnil/započteno 59 - 0 nesplnil/nezapočteno

Garant

Ing. Mgr. Radomil Novák, Ph.D.

Vyučující

Ing. Mgr. Radomil Novák, Ph.D.