Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Skladba (KCD / CESK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / CESK - Skladba, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

. Pojetí skladby; syntaktická terminologie, věta a výpověď, valence.2. Syntaktické vztahy (zmnožení a dominace). Koordinační skupina, adordinační skupina.3. Větné členy základové a nezákladové. Subjekt, bezpodmětné struktury. Predikát slovesnýa slovesně-jmenný. Větné ekvivalenty. Objekt. Adverbiale. Doplněk. Atribut.4. Zvláštnosti a nepravidelnosti větných struktur.Parataxe a hypotaxe. Klasifikace souvětí.5. Interpunkce ve větě a souvětí.

Literatura

HUBÁČEK, J., JANDOVÁ, E., SVOBODOVÁ, D., SVOBODOVÁ, J. Čeština pro učitele b.m. VadeMecumBohemiae, 2010. Pravidla českého pravopisu - nejnovější vydání. SVOBODOVÁ, J. Průvodce českou interpunkcí. b.m. b.m: VadeMecumBohemiae, 2013. SVOBODOVÁ, J. Základy syntaxe. Distanční text. Ostrava, 2013.

Požadavky

Studenti sledují rozdíly mezi větou a výpovědí, všímající si vlastností výpovědi, zaznamenávají základové větné struktury pomocí gramatických větných vzorců. Třídí větné členy na základové a nezákladové a naučí se rozlišovat větné i nevětné způsoby obsazování větněčlenských pozic. Odůvodňují použití interpunkce a vyhodnocují, jak byl text konstruován a segmentován